3 redenen om dagelijks te mediteren

Meditatie in je dagelijkse routine

Meditatie is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse routine voor mensen die volgens de principes van Ayurveda leven. Het heeft namelijk verschillende positieve effecten op je lichaam en geest. In dit blog vertelt Pranayur meer over de redenen waarom jij dagelijks even zou moeten mediteren.

Yoga, meditatie en Ayurveda

Yoga en meditatie spelen een belangrijke rol spelen binnen Ayurveda. Yoga en meditatie helpen je om een balans te creëren tussen je dosha’s, versterken je flexibiliteit en balans, zorgen voor je dagelijkse beweging en nog veel meer. Yoga en meditatie zijn daarom perfect om je innerlijke balans te behouden. Binnen de Ayurveda worden je lichaam en je geest namelijk als twee delen van één geheel gezien. Tijdens yoga worden drie elementen gecombineerd: concentratie, meditatie en contemplatie. Op deze manier komen je lichaam en je geest beter in verbinding.

Hoe werkt mediteren?

Natuurlijk is het belangrijk om, voor je begint, te weten hoe je goed kunt mediteren. Je lichaam en geest krijgen de hele dag veel impulsen van buitenaf. Die moeten allemaal verwerkt worden. Daarom moet je je lichaam en geest genoeg rust geven om die prikkels te verwerken. Dat doe je bijvoorbeeld door middel van meditatie. Je gaat even zitten, dit hoeft maar 5 minuten te zijn, en je hoofd maak je helemaal leeg. Je kunt het mediteren ook doen tijdens de yoga. In het begin gaat dit niet altijd even makkelijk, maar hoe meer je het doet, hoe makkelijker meditatie wordt.

Het zorgt onder andere voor de volgende effecten:

1. Het heeft een rustgevend effect

Een van de grootste voordelen van dagelijks mediteren is dat het helpt evenwicht te bewaren in stressvolle situaties. Wanneer je je in zo’n situatie bevindt, kan het zijn dat er van alles rond gaat in je gedachten. Meditatie helpt om je gedachten even te kalmeren, zodat je beter in het nu kan leven.

2. Balans van je emoties

Mensen die dagelijks mediteren creëren balans in hun emoties. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat mensen die mediteren geen emoties hebben, maar ze hebben hun emoties beter onder controle. Je leert langzamerhand te herkennen waar je wel en geen invloed op hebt.

3. Verbetering van focus en concentratie

Meditatie zorgt er ook voor dat je je beter leert focussen en concentreren. Dit komt omdat je hersenen in een ruststaat terechtkomen, waardoor je op den duur informatie gemakkelijker kunt verwerken en creatiever kunt nadenken. Ook leer je door dagelijks te mediteren hoe je ervoor kunt zorgen dat je minder afgeleid wordt door je omgeving.

Alles voor je meditatie bij Pranayur

Wil jij ook dagelijks mediteren? Dan raden we je aan een kijkje te nemen in onze Pranayur webshop. Bestellingen boven de €20,- worden gratis thuisbezorgd, en als je de bestelling voor 12 uur ‘s middags plaatst, heb je hem de volgende dag al in huis! Ga jij dagelijkse meditatie ook toepassen in je routine?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *