3 tips om oververhitting te voorkomen

Houd het hoofd koel

De zomer komt er weer aan, wat betekent dat de temperaturen in Nederland ook weer ongetwijfeld gaan stijgen. We merken dat het elk jaar weer warmer wordt in ons kikkerlandje. Maar hier zijn we nog niet echt aan gewend. In India weten ze bijvoorbeeld wel hoe ze ermee om moeten gaan. Binnen de Indiase geneeswijze, de ayurveda, zijn er dan ook een aantal richtlijnen om oververhitting te voorkomen. In dit blog bieden wij je 3 tips om te voorkomen dat je oververhit raakt.

1. Pitta laag houden

Binnen de ayurveda draait het vooral om de balans tussen de drie dosha’s in je lichaam: de vata, de kapha en de pitta. Wanneer de temperaturen stijgen, is het de pitta waar je het meest last van zult hebben. Deze moet je onder controle zien te houden. Dit doe je door geen rode, oranje, donkergele of zwarte kleuren te dragen. Dit verergert de pitta namelijk. Ook zijn dit kleuren die veel warmte absorberen. Ook is het verstandig om je ‘s ochtends voordat je een douche neemt in te smeren met kokosolie. Dit verkoelt de huid. Wrijf het voor je gaat slapen ook op je voorhoofd en onder je voetzolen, en je zult het verkoelende effect meteen merken.

2. Eet de juiste gerechten

Tijdens de warme zomer is het ook belangrijk om te letten op wat je eet. Zo kun je pittig, scherp en geurig eten het beste vermijden. Waar je juist wel voor kunt kiezen zijn gestoomde groentes. Asperges, broccoli en komkommer zijn perfect voor warme dagen. Een salade is lekker verkoelend als lunch. Eet bijvoorbeeld basmatirijst om voldoende koolhydraten binnen te krijgen. Donkere vleessoorten werken ook verwarmend, dus kies voor vlees dat je goed kunt verteren zoals kip. Warme dranken kun je ook het beste zo min mogelijk drinken, net als alcohol.

3. Blijf ontspannen

Wanneer de temperaturen is het het beste om zoveel mogelijk te ontspannen. Intensieve sporten raden we je dan ook af. Wil je wel even een rondje hardlopen? Dan kun je dit het beste ‘s ochtends doen, als het nog niet zo warm is. Je kunt ook een aantal ontspannende yoga oefeningen doen om je balans te behouden en in beweging te blijven. Zeer intensieve yoga oefeningen raden we je eigenlijk ook af. De beste sport die je tijdens de zomer kunt doen is zwemmen. Zo koel je lekker af!

Pranayur biedt hulp

Voor alles wat je nodig hebt op het gebied van ayurveda, ben je bij Pranayur aan het juiste adres. Neem eens een kijkje in onze webshop voor natuurlijke ingrediënten, of yogabenodigdheden en -accessoires. Voor 12 uur besteld is morgen in huis, en bestellingen boven €20,- worden gratis thuisbezorgd. Pranayur helpt je om oververhitting te voorkomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *