3 tips om oververhitting te voorkomen

Houd het hoofd koel

De zomer komt er weer aan, wat betekent dat de temperaturen in Nederland ook ongetwijfeld weer gaan stijgen. We merken dat het elk jaar warmer wordt in ons kikkerlandje. Maar hier zijn we nog niet echt aan gewend. In India weten ze bijvoorbeeld wel hoe ze ermee om moeten gaan. Binnen de Indiase gezondheidsleer, de ayurveda, zijn er dan ook een aantal richtlijnen om oververhitting te voorkomen. In dit blog bieden wij je 3 tips om te voorkomen dat je oververhit raakt.

1. Pitta laag houden

Binnen de ayurveda draait het vooral om de balans tussen de drie dosha’s in je lichaam: de vata, de kapha en de pitta. Wanneer de temperaturen stijgen, is het de pitta dosha waar je het meest last van zult hebben. Deze moet je onder controle zien te houden. Dit doe je bijvoorbeeld door geen rode, oranje, donkergele of zwarte kleuren te dragen. Dit zijn namelijk kleuren die veel warmte absorberen. Het is daarnaast verstandig om je ‘s ochtends voordat je een douche neemt in te smeren met kokosolie. Volgens ayurveda heeft dit een verkoelende werking. Wrijf het voor je gaat slapen ook op je voorhoofd en onder je voetzolen voor een beetje extra verkoeling.

2. Eet de juiste gerechten

Tijdens de warme zomer is het ook belangrijk om te letten op wat je eet. Zo kun je pittig, scherp en geurig eten het beste vermijden. Waar je juist wel voor kunt kiezen zijn gestoomde groentes. Asperges, broccoli en komkommer zijn perfect voor warme dagen. Een salade is lekker verkoelend als tussendoortje. Eet bijvoorbeeld basmatirijst om voldoende koolhydraten binnen te krijgen.

3. Blijf ontspannen

Wanneer de temperaturen stijgen, is het het beste om zoveel mogelijk te ontspannen. Intensieve sporten raden we je dan ook af. Wil je wel even een rondje hardlopen? Dan kun je dit het beste ‘s ochtends doen, als het nog niet zo warm is. Je kunt ook een aantal ontspannende yoga oefeningen doen om je balans te behouden en in beweging te blijven. Zeer intensieve yoga oefeningen raden we je in warm weer eigenlijk ook af. Een leuke sport die je tijdens de zomer kunt doen is zwemmen. Zo koel je lekker af!

Pranayur biedt hulp

Voor alles wat je nodig hebt op het gebied van ayurveda, ben je bij Pranayur aan het juiste adres. Neem eens een kijkje in onze webshop voor natuurlijke ingrediënten, of yogabenodigdheden en -accessoires. Voor 12 uur besteld is morgen in huis, en bestellingen boven €20,- worden gratis thuisbezorgd. Pranayur helpt je om oververhitting te voorkomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *