Het gezonde Ayurvedische alternatief voor een sapkuur

Het Ayurvedische antwoord op de sapkuur

Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord van vrienden en familie die hun lichaam willen opschonen. Vaak wordt hiervoor gebruik gemaakt van sapkuren: je mag een bepaalde tijd enkel sapjes drinken. Vooral in de zomer is dit ‘dieet’ erg populair. Dit soort sapkuren passen echter helemaal niet binnen de ayurveda. Pranayur vertelt graag meer over het Ayurvedische alternatief voor de sapkuur.

Sapjes: wel of niet?

Wanneer je je lichaam op een Ayurvedische manier wilt reinigen, zijn sapjes echt uit den boze. Binnen de Ayurveda staan namelijk warme, licht verteerbare gerechten centraal. Fruit(sap) is veel te koud en daarom niet stimulerend voor je spijsvertering. Wanneer je je lichaam gaat reinigen, wil je juist wel je spijsvertering op gang krijgen. Wat je dan kunt eten verschilt per persoonlijke situatie. Echter is alleen voedsel wat licht verteerbaar is toegestaan. Je eet dus geen vlees, tarwe en zuivel. Wel kun je bijvoorbeeld lekker groenten stomen of een heerlijke linzensoep klaarmaken. Het doel is om je innerlijke vuur te laten branden, en op deze manier je lichaam te reinigen.

Lichamelijke schoonmaak met Panchakarma

Het juiste eten kiezen is slechts een enkel onderdeel van de Ayurvedische reiniging. De volledige versie, de Panchakarma, focust zich op zowel de buiten- als de binnenkant van je lichaam. (Dagelijkse) massages zijn dan ook een zeer prettig onderdeel van dit type reiniging van je lichaam. Hierbij kun je heerlijke massageolie gebruiken. Deze oliën zijn overigens gewoon verkrijgbaar bij Pranayur!

Interne balans behouden

Na het reinigen van je lichaam wil je dat goede gevoel natuurlijk wel behouden. Dat doe je door je drie dosha’s, pata, vitta en kapha, goed in balans te houden. Eet gevarieerd en bij voorkeur met lekkere, natuurlijke ingrediënten zoals Indiase kruiden en specerijen. Er zijn genoeg kookboeken te vinden waarin de lekkerste Ayurvedische gerechten met deze natuurlijke ingrediënten te vinden zijn. Lukt het je alsnog niet om de ingrediënten (genoeg) in je gerechten te verwerken? Pranayur biedt ook andere oplossingen zoals voedingssupplementen. Neem hiervoor eens een kijkje in onze handige online webshop.

Pranayur biedt Ayurvedische oplossingen

Bij Pranayur bestel je overigens niet alleen voedingssupplementen, maar je vindt er ook ingrediënten, kookboeken, massageolie en andere producten om je lichaam te reinigen, die volgens de Ayurveda beter zijn dan een sapkuur. Bestel je vóór 12 uur, dan heb je je bestelling de volgende dag al in huis. Bestellingen boven de 20 euro worden bovendien gratis thuisbezorgd. Pranayur maakt de Ayurvedische reiniging van je lichaam eenvoudig!

Reacties zijn gesloten.