Amalaki – Emblica Officinalis

Amalaki (ook wel ‘Amla’) is een vrucht uit India, afkomstig van een boom met de wetenschappelijke naam Emblica officinalis of Phyllanthus emblica. De Amalaki boom in de euphorbiaceae plantenfamilie. Het is bladverliezend, met groenachtige grijze schors dat af pelt in vellen. De vruchten zijn klein en groen, ongeveer een inch (2,5 cm) in diameter en met twee zaden. Het groeit goed in arme bodems en kan temperaturen tot 115 graden Fahrenheit (46 graden Celsius) te weerstaan ​​tot aan het vriespunt. Deze boom heeft een heilige status in India, omdat hij volgens de mythologie ontstaan is uit de liefde van de godinnen Lakshmi en Parvati voor de goden Vishnu en Shiva.

Toen de godinnen samen op pelgrimstocht waren kregen zij tegelijkertijd het verlangen om een ceremonie uit te voeren voor Vishnu en Shiva. Zij waren zo ontroerd dat dit verlangen tegelijkertijd ontstond, dat de tranen over hun wangen stroomden en op de aarde terechtkwamen. Op de plek waar hun tranen samenvloeiden, ontstond een boom, de Amalaki-boom. De vruchten die aan deze boom groeien zijn zeer voedzaam en hebben bijzondere eigenschappen. Daarom wordt de boom ook wel ‘Moeder Aarde’ genoemd.

In de Ayurveda wordt Amalaki veelvuldig gebruikt, zowel als monopreparaat als in talloze kruidenformules. Ayurveda beschouwt Amalaki als een belangrijke ‘rasayana’. 

Vrucht met veel vitamine C

Amalaki is ook een zeer belangrijke bron van Vitamine C. Door de aanwezigheid van calcium in de vrucht, fungeert het als een calciumascorbaat, zodat een hoge dosis Vitamine C kan worden ingenomen zonder dat het de pH-waarde van het lichaam verstoort. In de Ayurveda raadt men dan ook aan om Amalaki dagelijks te gebruiken. Er bestaan verschillende formules waarin Amalaki als hoofdbestanddeel is verwerkt, zoals Chyavan Prash. Dit kruidenmengsel werd al beschreven in de Asthanga Hrdayam, een van de oudste en belangrijkste geschriften van de Ayurveda.

Triphala

Amalaki is ook populair als onderdeel van een zeer bekende Ayurvedische combinatie van vruchten, genaamd Triphala. ‘Triphala’ of ‘Trifala’ betekent letterlijk ‘drie vruchten’, namelijk:

  • Amla of Amalaki (Phyllanthus emblica of Emblica officinalis)
  • Haritaki of Harad (Terminalia chebula)
  • Bibhitaki of Vibhidaka (Terminalia belerica)

Deze vruchten zijn van nature rijk aan vitamine C en anti-oxidanten. De klassieke kruidencombinatie van Triphala wordt al eeuwenlang toegepast in Ayurveda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *