Ayurveda

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is de Wetenschap van het Leven en komt oorspronkelijk uit het oude India.

Het is misschien wel de oudste geneeskunde ter wereld, meer dan 5.000 jaar oud! De wijsheid, wetenschap en praktische ervaring van Ayurveda zijn enerzijds duizenden jaren oud en worden anderzijds vandaag de dag nog steeds volop beoefend. Ook in de westerse wereld.

Ayurveda - kennis van het leven

Misschien juist omdat het zo oud is, is Ayurveda heel natuurlijk en eenvoudig toe te passen.

 

Verschil Ayurveda en moderne geneeskunde

De moderne geneeskunde is voornamelijk gericht op het bestrijden van symptomen. Terwijl Ayurveda ervanuit gaat dat voorkomen beter is dan genezen.

Ayurveda heeft dan ook als doel zowel ziekten te genezen als ziekten te voorkomen. Vandaag de dag zouden we dit ‘preventieve gezondheidszorg’ noemen. Deze preventie wordt bewerkstelligd vanuit een holistisch perspectief, waar zowel lichaam en geest een rol spelen. Daarbij ligt veel nadruk op een natuurlijke en gezonde balans in ieders leven, waarbij ervan wordt uitgegaan dat ieder individu uniek is.

Balans

Zolang je in balans bent, ben je gezond.

Een ayurvedisch arts (vaidya) kan aan de pols voelen of je in balans (gezond) bent en kan al in een heel vroeg stadium opmerken dat je uit balans bent, zelfs voordat je zelf ergens last van hebt.

Ayurvedisch arts - polsdiagnose

Vata, Pitta, Kapha – de drie Dosha’s

Volgens Ayurveda is ieder mens anders. Die balans waar we het hierboven over hebben, is dan ook voor iedereen verschillend.

Ieder mens heeft volgens de Ayurveda de drie dosha’s – Vata, Pitta, Kapha – in zich, maar in verschillende verhoudingen. Deze drie dosha’s zijn opgebouwd uit de vijf elementen:

 • Vata: bestaat uit de elementen ether en lucht.
 • Pitta: bestaat uit de elementen vuur en een beetje water.
 • Kapha: bestaat uit de elementen water en aarde.

De basisprincipes die daarbij horen zijn:

 • Vata – lucht, licht, koud, droog en beweeglijk
 • Pitta – vuur, warm, principe van transformatie
 • Kapha – water & aarde, koud, vochtig, geeft structuur

de drie dosha's - vata, pitta, kapha

Constitutie

De verhouding van de drie dosha’s in jouw lichaam, bepaalt jouw constitutie.

Ieder mens heeft vanaf de geboorte een bepaalde, persoonlijke, balans van de drie Dosha’s: de basisconstitutie. Wanneer deze balans gehandhaafd blijft, ben je gezond.

Wat voor type ben jij?

Iedereen heeft altijd alle drie de Dosha’s in zich, maar is – afhankelijk van welke Dosha(‘s) dominant aanwezig is – een Vata-type, een Pitta-type of een Kapha-type, of een mengvorm (V-P, P-K, V-K of VPK).

Heb je dus heel veel Vata en een klein beetje Pitta en Kapha, dan ben je een Vata-type. Heb je vooral veel Pitta, dan ben je een Pitta-persoon. Het meeste Kapha? Dan ben je een echt Kapha-type.

Het kan dus ook zo zijn dat twee dosha’s prominent aanwezig zijn. De constitutie is dan een combinatie van twee dosha’s, bijvoorbeeld Vata-Pitta, Pitta-Kapha, Vata-Kapha. Ook komt het voor dat mensen veel van alle drie de dosha’s in zich hebben; een Tridosha-constitutie (Vata-Pitta-Kapha).

In de Ayurveda zijn twee soorten constituties van belang:

Prakruti

Ayurveda - constitutiePrakruti is de geboorteconstitutie; het is een soort genetische blauwprint die je meekrijgt wanneer je wordt geboren. Je Prakruti is daardoor onveranderlijk; het is jouw richtlijn om in balans te blijven.

Wanneer het gaat over de geboorteconstitutie spreekt men dan ook over typen; je bent een vata-type, pitta-type of kapha-type of een combinatie van deze krachten. De bio-energie verandert namelijk niet.

Vikruti

Vikruti daarentegen is de verworven constitutie; het is de huidige (on)balans van de dosha’s in jouw lichaam. Vikruti is onderhevig aan veranderingen; de vata, pitta en kapha bio-energieeën veranderen voortdurend.

Als het gaat om de verworven constitutie spreekt men dan ook over vata-dosha, pitta-dosha en kapha-dosha of een samenstelling van twee dosha’s, bijvoorbeeld vata-pitta-dosha.

Onbalans

Wanneer de geboorteconstitutie Prakruti erg veel verschilt van je verworven constitutie Vikruti spreken we van ‘uit balans zijn’.

Dosha betekent in het Sanskriet “Dat wat verandert”.
De drie energetische krachten die we Vata, Pitta en Kapha noemen zijn voortdurend aan verandering onderhevig. Vandaar dat we vaak spreken over Vata-, Pitta- of Kapha-dosha’s.

 

Doe de constitutietest en ontdek wat voor constitutie-type jij bent!

Echter; de beste manier om erachter te komen wat jouw constitutie is, is om een getrainde ayurveda-arts of -therapeut je pols te laten voelen.

Wat is Agni?

Een ander belangrijk element in Ayurveda is Agni: het spijsverteringsvuur. Volgens Ayurveda is dit de plek waar ziekten voorkomen worden en ontstaan.

Zolang je vuurtje optimaal brandt, verteert je lichaam alles optimaal en ontstaan er geen afvalstoffen. Je blijft in balans.

Echter wanneer je Agni niet optimaal brandt, kan je lichaam voeding en/of indrukken niet goed verteren en ontstaat er Ama (onverteerbare afvalstoffen). Dit zorgt voor onbalans in het lichaam, waarvoor je uiteindelijk ziek kunt worden.

Agni en je constitutie

De werking van Agni is per constitutie verschillend. Het is dus belangrijk om te weten wat jouw constitutie is, en hoe jouw spijsverteringsvuur brandt.

Zo kun je je voeding en levensstijl aanpassen op jouw Agni, om deze zo optimaal mogelijk te laten branden, waardoor jij in balans blijft.

Ayurveda - blijf in balans met een goede agni

In balans met Ayurveda

Wanneer je weet wat jouw (geboorte)constitutie is, kun je gemakkelijk achterhalen wat voor jou de ideale, gezonde balans betekent.

Zijn de Dosha’s toch uit balans geraakt; dan kan je met eenvoudige tips en adviezen (vaak zelfs zonder medicamenten!) werken aan het herstellen van de balans. Zo kun je vaak voorkomen dat je ziek wordt.

Bijvoorbeeld:

 • drink elk half uur een paar slokjes heet water,
 • ga eens wat vroeger naar bed,
 • eet regelmatig (warm) en gebalanceerd eten.

Ayurvedisch koken

Bij Ayurvedisch koken wordt het eten subtiel aangepast aan je specifieke behoeften van dat moment en toch is het (juist daarom?) heel erg lekker!

 

Pranayur - webshop met 100% ayurvedische productenPranayur – webshop met 100% ayurvedische producten

De totale gezondheid van Pranayur is gebaseerd op de ayurvedische kennis en remedies teneinde mensen te ondersteunen bij het verkrijgen van meer gezondheid en levensenergie.

6 reacties

 1. Pingback:Vata - de dosha die is opgebouwd uit de elementen Ether en Lucht

 2. Pingback:Pitta - Pranayur.nl

 3. Pingback:Kapha - de dosha die is opgebouwd uit de elementen Water en Aarde

 4. Pingback:Herfst – het seizoen om jezelf te voeden en verwarmen

 5. Pingback:Obstipatie of constipatie volgens Ayurveda, en wat je ertegen kunt doen

 6. Pingback:Huidverzorging in de winter - Pranayur.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *