Ayurvedische huidverzorging in de zomer

Ayurveda leert ons om in harmonie te leven met de natuur en dus ook met de seizoenen. Ritucharya is een eeuwenoude Ayurvedische traditie waarbij de levensstijl aangepast wordt aan het seizoen (‘Ritu’ = seizoen; ‘charya’  = volgen). Dat betekent dat ook de verzorging van de huid in de zomer aangepast wordt. 

De zomer vraagt in het bijzonder onze aandacht voor Pitta dosha, omdat deze dosha overheerst. In de zomer heeft wordt onze huid vaker en langer blootgesteld aan de zon. Daarom is het raadzaam om jouw huidverzorging hierop aan te passen. De huid heeft, net zoals wij, meer behoefte aan vocht en verkoeling wanneer het warm is. Kruiden en oliën met hydraterende en verkoelende eigenschappen zijn dus ideaal in de zomer. 

Hieronder zetten wij een aantal zomerse tips en producten op een rijtje! 

Voeding 

– Zoete, bittere en wrange smaken verdienen de voorkeur in de zomer. Wees daarentegen juist voorzichtig met zure, zoute en scherpe smaken. 
– Drink elke dag voldoende water. Geen koud water, maar lauw water, gekookt water of een verkoelende kruidenthee. Tip: drink water uit onze speciale drinkbeker van Jamun (jambolan) hout.  
– Gebruik Pitta-balancerende kruiden in de maaltijd, bijvoorbeeld onze Pitta Balans Kruidenmix (biologische kruidenmix met o.a. komijn, koriander en anijs) of de Agni-Plus kruidenmix (biologische kruidenmix met o.a. kurkuma, zwarte peper en gember). 
– Kook wat vaker met kokosolie, bijvoorbeeld met onze biologische kokosolie.

Massage

– Masseer je lichaam in de ochtend voor het douchen in met een verkoelende olie (bijv. kokosolie). Andere voorbeelden van verkoelende, Pitta balancerende kruidenoliën zijn: 

– Masseer je voorhoofd en voetzolen voor het slapen in met een verkoelende olie (bijv. kokosolie)

Pitta-lijn van Devi Skincare 

Kies in je dagelijkse huidverzorging voor Pitta balancerende producten, zoals die van Devi Skincare. 

Pitta Body Lotion is een verkoelende body lotion met o.a. lavendel, citroengras en pepermunt
Pitta Cleansing Emulsion is een verkoelende cleanser met o.a. oranjebloesem, bergamot en Aloë vera
Pitta Eye Cream is een crème op basis van jojoba- en amandelolie voor de huid rondom de ogen. 
Pitta Tejas Day Cream is een dagcrème voor de gevoelige huid met verkoelende bestanddelen zoals kokosolie, lavendel en waskalebas. 
Pitta Tejas Night Cream is een nachtcrème met o.a. sandelhout en ylang ylang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *