Wat is een Ayurvedische massage?

Een Ayurvedische massage is een holistische massage waarbij wordt gekeken naar de huidige staat van de persoon. Zijn er klachten? Werkt de spijsvertering goed? Wat is zijn/haar constitutie? Enzovoort. Daarbij kan de Ayurvedische massage ingezet worden als behandeling, maar ook gewoon als wellness behandeling ter ontspanning. Afhankelijk van de antwoorden op bovenstaande vragen kiest een massage therapeut een geschikte massage olie, of een massage zonder olie.

Verschillende soorten massages

De bekendste vorm van een Ayurvedische massage is die met warme massage olie. Deze vorm wordt Abyangha genoemd en kun je laten doen, of bij jezelf doen (Self-Abyangha). Bij een Marma massage wordt gebruik gemaakt van etherische oliën. In beide gevallen wordt de (essentiële) olie afgestemd op welke dosha(‘s) er uit balans is(/zijn).

Ook zijn er massagevormen binnen de Ayurveda waarbij géén olie gebruikt wordt; bijvoorbeeld een massage met zijden massage-handschoenen (Garshan-massage) of kruidenstempels (Potali Kizhi).

Na elke soort is het belangrijk om erna goed te drinken.

Garshan-massage met massage-handschoenen

Self-Abyangha – jezelf masseren met warme massage olie

Waarom zou je jezelf regelmatig masseren met warme olie? Het is natuurlijk heerlijk om het door een ander te laten doen, maar dat lukt waarschijnlijk lang niet zo vaak als je zou willen. Gelukkig kun je het dan ook gemakkelijk zelf doen, wat je een fijn moment voor en met jezelf oplevert, want de warme olie werkt ontspannend.

Er zijn echter wel uitzonderingen. Als er sprake is van onderstaande punten, kun je jezelf beter niet (laten) masseren met warme olie:

  • Als je net hebt gegeten;
  • Wanneer je last hebt van veel afvalstoffen (Ama) en/of een trage spijsvertering (Agni);
  • Tijdens de menstruatie;
  • Bij diarree, zwellingen, verkoudheid en/of koorts.

Zo doe je Self-Abyangha

Om jezelf te masseren heb je in feite alleen tijd en een fijne (massage)olie nodig. Je kunt kiezen voor een speciale kruidenolie of voor een goede sesamolie, of een van amandel of kokos als je niet goed tegen de licht verhittende sesamolie kunt.

De olie verwarm je gemakkelijk – met fles en al – in een bakje warm water, of in een speciale oliewarmer.

In onderstaande (Engelse) filmpje zie je hoe je jezelf masseert met warme olie.

Zo doe je stap-voor-stap Abyangha bij jezelf

Ayurvedische massage bij jou in de buurt

Wórd je toch echt liever gemasseerd? Op ayurvedaconsult.nl vind je een praktijk voor ayurvedische massages bij jou in de buurt.

Massage olie online bestellen

In onze webshop vind je diverse soorten massage olie, kruiden-oliën en andere massage producten, zoals massage stempels voor de Potali Kizhi en zijden massage handschoenen voor de Garshan-massage.

Bezoek onze webshop en bestel je massage olie en andere producten online >>

Ook baby’s maak je blij met een fijne warme olie massage >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *