Ayurvedische tips voor een goede haarverzorging

We hebben allemaal wel eens last van een ‘bad hair day’. Je weet wel…, van die dagen waarop jouw haar maar niet wil meewerken en er niet uit wil zien zoals jij dat wil. En soms gaat het zelfs verder dan dat! Gespleten haarpunten, haaruitval, roos in het haar. Niet zo fijn allemaal, maar gelukkig kunnen we met Ayurveda het haar een beetje extra verzorging en liefde geven. En dat hebben we stiekem wel echt verdiend, nietwaar?

Het Ayurvedische kruid Bringraj (Eclipta alba)

Eén van de belangrijkste Ayurvedische kruiden voor het haar is Bringraj (of ‘Bhringraj’). Bringraj (Eclipta alba) is een plant met witte bloemetjes die in tropische gebieden voornamelijk in het wild groeit. Omdat de witte bloemetjes erg veel lijken op margrieten wordt de plant ook wel ‘valse margriet’ (‘false daisy’) genoemd. 

Bringraj (Eclipta alba) staat bekend vanwege zijn positieve invloed op de conditie van het haar en verzachtende invloed op het hoofd.* Bringraj kun je onder andere verkrijgen als kruidenolie of kruidenpoeder

Dit zijn de (voorlopig) toegestane gezondheidsclaims* voor het Ayurvedische kruid Bringraj:

  • goed voor de conditie van het haar
  • verzachtende invloed op het hoofd
  • gunstig voor een goede geestelijke balans
  • ondersteunt de reinigende werking van de lever

Ayurvedische kruiden en producten, zoals Bringraj, kun je op verschillende manieren terug laten komen in onze dagelijkse verzorging. Hieronder geven wij je een aantal praktische tips om mee te beginnen.  

Hoofdmassages 

Het is belangrijk om het haar regelmatig in te masseren met een licht verwarmde Ayurvedische olie. Laat de olie minimaal 30 minuten intrekken voordat je het haar wast. Voorbeelden van Ayurvedische kruidenoliën die je kunt gebruiken: 

  • Bringraj taila – kruidenolie met o.a. Bringraj en ijzer
  • Neelibringyadi taila – kruidenolie met o.a. Bringraj en indigo
  • Neem haarolie – kruidenolie met Neem en citronella

Haarproducten 

Was je haar met een milde Ayurvedische shampoo die aardig is voor jouw haar, bijvoorbeeld met onze Neem Supreme Shampoo Tulsi waarin er kruiden zoals Neem, Tulsi en Shikakai verwerkt zijn. Gebruik na het wassen en drogen een Ayurvedische vitaliser voor een nog volledigere haarverzorging. Onze Ayurvedische vitaliser van Neem Supreme bevat kruiden zoals Neem, Bringraj en Shikakai. 

Ben je het gewend om je haren te kamen met een kam of borstel van plastic? Gebruik liever een anti-statische kam gemaakt van Neemhout. Neemkammen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, zodat je gemakkelijk een kam kiest die het beste bij jou past! 

Supplementen 

Vul een gezond eetpatroon indien nodig aan met Ayurvedische supplementen voor het haar. Bijvoorbeeld met Bringraj churna (kruidenpoeder) of Neem Supreme HairPro capsules

Allerlei haarproducten bij Pranayur! 

Ook voor andere haarproducten en natuurlijke shampoos kun je terecht in de webwinkel van Pranayur. Je hebt er voor ieder wat wils en met bovenstaande tips kies je de producten die bij jou passen! Kijk gerust verder in ons assortiment om meer inspiratie op te doen! 

*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring in de Europese toelatingsprocedure.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *