Ayurvedische voedingstips voor elke dosha

Ayurvedisch eten met Pranayur

Eén van de grote voordelen van het volgen van een Ayurvedisch dieet is dat de voeding specifiek wordt afgestemd op jouw dosha. Bij reguliere diëten ben je waarschijnlijk gewend om te letten op calorieën en voedingswaarden. In het Ayurvedische dieet wordt er gekeken naar kwaliteiten en smaken, oftewel ‘guna’s’ en ‘rasas’. In dit artikel geven wij van Pranayur je Ayurvedische voedingstips die passen bij jouw dosha.

Voedingstips voor een kapha

Het kapha type houdt over het algemeen van ongezond eten. Dingen die vettig, zoet of gefrituurd zijn vallen bij een kapha al snel in de smaak. Hierdoor loopt een kapha type veel risico om overgewicht te krijgen. Voor het kapha type is het daarom belangrijk om magere eiwitten, groenten met weinig zetmeel en veel granen te eten. Ook is het belangrijk om het metabolisme en de spijsvertering te ondersteunen door bijvoorbeeld regelmatig te bewegen en door ‘s ochtends een kopje heet water met citroen te drinken.

Voedingstips voor een vata

De vata is een type dat een verhoogde gevoeligheid heeft voor stress en regelmatig last heeft van constipatie of een opgeblazen gevoel. De vata heeft in veel gevallen last van vermoeidheid en kan zich snel rusteloos gaan voelen. Voor het vata type is het belangrijk om aandachtig te eten en dus ondertussen niet te lezen of televisie te kijken. Door hun onregelmatige spijsvertering en neiging tot constipatie kan dit type het best warm, gekookt voedsel eten. Let op: een vata type zou volgens Ayurveda niet te veel salades moeten eten!

Voedingstips voor een pitta

Als pitta heb je waarschijnlijk de voorkeur voor pittige, gekruide gerechten. Vanwege de pittige aard van de pitta is het verstandig om te kiezen voor voedsel dat deze eigenschap neutraliseert. Kies dus voor voedingsmiddelen die droog, mild en verkoelend zijn. Onze belangrijkste tips voor jou zijn om op consistente tijdstippen te eten, geen maaltijden over te slaan en om vooral niet te veel cafeïne binnen te krijgen.

De Pranayur webshop

Wil jij je graag meer gaan verdiepen in Ayurvedische voedingsrichtlijnen? In onze Pranayur webshop vind je kruiden, theeën en nog veel meer! Bestel je vóór 12 uur vanmiddag? Dan heb jij je producten morgen al in huis! Bestel dus vandaag nog de voedingsproducten die passen bij de Ayurvedische voedingstips jouw dosha!

Reacties zijn gesloten.