Aziatische Waternavel (Gotu Kola) onder de loep

De producten die je in de Pranayur webshop vindt, bevatten soms vreemde, onbekende, en zelfs mysterieus-klinkende ingrediënten. Eén van die bijzondere bestanddelen is Aziatische Waternavel. Nieuwsgierig wat voor bijzonder plantje dit is, in welke Ayurvedische producten je het terugvindt en waar het goed voor is? Lees dan snel verder!

Aziatische waternavel

Andere namen Aziatische Waternavel

De Latijnse en botanische naam voor deze plant is Centella Asiatica-Folium (Apiaceae). ‘Cente’ kun je vertalen als ontwikkeling en ‘Asiatica’ is een bijvoeglijk naamwoord dat aangeeft dat de plant van origine uit Azië komt. Ontwikkeling zie je letterlijk en figuurlijk terug in de plant: hij stopt namelijk nooit met groeien en is daarom altijd aan het ontwikkelen.

Het woord ‘navel’ in de Nederlandse naam kan verklaard worden door de vorm van het blad; er is een duidelijk midden, van waaruit de nerven vertrekken naar de randen van het blad, vergelijkbaar met de lijntjes van een navel.

In het Nederlands zijn de volgende alternatieve namen voor deze plant bekend: Hydrocatyle, Indische Waternavel en Aziatisch Waternavelkruid. Maar je kunt deze plant ook tegenkomen onder de namen Gotu kola, Kula kudi, Indian Pennywort, Manduka Parni (Sanskriet: मंडूकपर्णी) en Fo ti Tien. Deze laatste is de Chinese naam en die kun je vertalen als ‘Elixer voor een lang leven’.

Kenmerken en groeigebied

Het blad van de Aziatische Waternavel ziet eruit als de voeten van een kikker, maar ook als het cerebellum; een onderdeel van onze hersenen. Traditioneel gezien wordt de Aziatische Waternavel dan ook gezien als intellect- en zenuwstelselbevorderend en staat het bekend om zijn geestversterkende eigenschappen.

De plant komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar groeit tegenwoordig in vele warmere gebieden. Zoals Oceanië, Nieuw Guinea, Zuid-Afrika, Madagascar, Japan, China en Iran. Het is een bodembedekker en wordt zo’n 20 centimeter hoog. Daarnaast is het een makkelijke plant om te houden en is hij het hele jaar plukbaar. Qua uiterlijk en eigenschappen lijkt de plant enigszins op hondsdraf.

Effect op de dosha’s en heilzame eigenschappen

De plant is geschikt voor alle drie de dosha’s en heeft daarbij een verlagende werking op Kapha– en Pitta-dosha.

Daardoor heeft de Aziatische Waternavel de volgende positieve eigenschappen:

  • werkt energieverhogend
  • kalmeert het zenuwstelsel en heeft een ontspannende werking
  • verbetert alertheid, concentratie, intelligentie en het geheugen
  • helpt bij huidproblemen
  • bevordert wondgenezing
  • voorkomt littekenweefsel, rimpels en ouderdomsvlekken
  • bevordert de doorbloeding van de huid
  • elimineert gifstoffen uit het lichaam
  • ontstekingsremmend
  • kan ingezet worden bij haaruitval

Aziatische Waternavel is een zogenaamd tonicum; de werking is pas merkbaar bij langdurig en regelmatig gebruik.

Contra-indicaties

Pas op met Aziatische Waternavel wanneer je zwanger bent of gebruik maakt van hypoglycemische en/of cholesterolverlagende medicijnen.

En pas op: een teveel van dit kruid kan verdovend werken en zorgen voor (een Vata-gerelateerde) hoofdpijn of duizelingen.

Gebruik plant

De plant kun je eten en gebruiken als salade of toevoegen aan diverse (rijst)gerechten, curry’s of gemixt met fruit in een heerlijke smoothie. Van de bladeren kun je ook sap maken. Deze hebben een sterk aroma.

Aziatische waternavel - producten

Producten met Aziatische Waternavel

Binnen het Pranayur assortiment vind je dit kruid in verschillende producten terug:

 

Pranayur Nachtrust

Pranayur Nachtrust is zorgvuldig samengesteld uit planten die rust geven, een weldadige slaap bevorderen en die een rustgevende invloed hebben op de geest in het algemeen.

Bestel hier Pranayur Nachtrust >>

Pranayur StressVrij

Pranayur StressVrij draagt bij aan een rustige geest, bevordert het geheugen, het leervermogen en de concentratie. Het middel houdt je zenuwstelsel jong omdat het helpt beschermen tegen vrije radicalen en goed is voor de doorbloeding.

Ayurveda noemt dit product een ‘Medhya Rasayana’, een middel met essentiële voedingsstoffen die bijdragen aan het optimaal functioneren van de hersenen en het zenuwstelsel. Deze kruidenformule ondersteunt en verbetert de werking van de hersenen, in spannende tijden, bij vermoeidheid en veroudering.

Bestel hier Pranayur StressVrij >>

Varinice Cream – voor mooie benen

Varices zijn ontsierende verwijdingen van de aderen, met name in de benen. Wanneer je hier iets aan wilt doen, is het van groot belang om de aderwand van deze aderen te versterken. Dit kan door voldoende beweging en massage met een actieve crème, zoals Varinice Cream. De Aziatische Waternavel ondersteunt in deze crème de bindweefselstructuren rond de aderen en geeft extra verzorging aan blauwe aderen.

Bestel hier Varinice Cream >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *