Aziatische Waternavel (Gotu Kola) onder de loep

De producten die je in de Pranayur webshop vindt, bevatten soms vreemde, onbekende, en zelfs mysterieus-klinkende ingrediënten. Eén van die bijzondere bestanddelen is Aziatische Waternavel (Madukaparni). Nieuwsgierig wat voor bijzonder plantje dit is? Lees dan snel verder!

Aziatische waternavel

Andere namen Aziatische Waternavel

In het Sanskriet heet de plant Madukaparni. De Latijnse en botanische naam voor deze plant is Centella Asiatica-Folium (Apiaceae). ‘Cente’ kun je vertalen als ontwikkeling en ‘Asiatica’ is een bijvoeglijk naamwoord dat aangeeft dat de plant van origine uit Azië komt. Ontwikkeling zie je letterlijk en figuurlijk terug in de plant: hij stopt namelijk nooit met groeien en is daarom altijd aan het ontwikkelen.

Het woord ‘navel’ in de Nederlandse naam kan verklaard worden door de vorm van het blad; er is een duidelijk midden, van waaruit de nerven vertrekken naar de randen van het blad, vergelijkbaar met de lijntjes van een navel.

In het Nederlands zijn de volgende alternatieve namen voor deze plant bekend: Hydrocatyle, Indische Waternavel en Aziatisch Waternavelkruid. Maar je kunt deze plant ook tegenkomen onder de namen Gotu kola, Kula kudi, Indian Pennywort, Madukaparni of Manduka Parni (Sanskriet: मंडूकपर्णी) en Fo ti Tien. Deze laatste is de Chinese naam en die kun je vertalen als ‘Elixer voor een lang leven’.

Kenmerken en groeigebied

Het blad van de Aziatische Waternavel ziet eruit als de voeten van een kikker, maar ook als het cerebellum; een onderdeel van onze hersenen. Van Aziatische Waternavel wordt van oudsher ook gezegd dat het bijdraagt tot de normale werking van de zenuwen en het zenuwstelsel. Daarnaast zou het een gunstige invloed op de bloedcirculatie hebben.

De plant komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar groeit tegenwoordig in vele warmere gebieden. Zoals Oceanië, Nieuw Guinea, Zuid-Afrika, Madagascar, Japan, China en Iran. Het is een bodembedekker en wordt zo’n 20 centimeter hoog. Daarnaast is het een makkelijke plant om te houden en is hij het hele jaar plukbaar. Qua uiterlijk en eigenschappen lijkt de plant enigszins op hondsdraf.

Aziatische waternavel & Ayurveda

Vanuit de Ayurvedische leer wordt de plant als geschikt voor alle drie de dosha’s gekenmerkt. Deze tonicum heeft een verlagende werking op Kapha– en Pitta-dosha.

Gebruik plant

De plant kun je eten en gebruiken als salade of toevoegen aan diverse (rijst)gerechten, curry’s of gemixt met fruit in een heerlijke smoothie. Van de bladeren kun je ook sap maken. Deze hebben een sterk aroma.

Aziatische waternavel - producten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *