Wat is kurkuma?

Kurkuma heet ook wel (Indiase) geelwortel, curcuma, koenjit/kunyit of koenier en werd vroeger tarmeriek genoemd. Wat wel erg lijkt op de Engelse benaming: turmeric. Maar om op de vraag wat is kurkuma terug te komen: het is een specerij dat gewonnen wordt uit de plant Curcuma longa.

wat is kurkuma

 

Het merendeel van de kurkuma-oogst komt uit India. Er bestaan daar wel tachtig verschillende soorten curcumaplanten. De curcuma longa is daarvan de meest gebruikte en meest veelbelovende als het gaat om ayurvedisch gebruik.

Wat is kurkuma: toepassing en curcumine werking

De sterkst werkzame stof van de wortel van de ‘curcuma longa’ is de stof ‘curcumine’. Dit is als supplement te verkrijgen in pilvorm of tincturen. Bovendien is het bijna altijd een ingrediënt van multi-vitamines.

Wanneer je ernaar op zoek gaat, zul je zien dat er ‘gewone’ kurkuma supplementen op de markt zijn en curcumine supplementen. Het verschil hierin zijn de werkzame stoffen. In de curcumine-variant zitten meer werkzame stoffen.
Bovendien zie je vaak dat er piperine of bioperine toegevoegd is aan de supplementen. Dit helpt je lichaam om de curcumine beter op te nemen.

Kurkuma in de keuken

De curcuma longa plant is familie van de gemberplant. Van beide planten gebruiken we de wortel culinair en in ayurvedische toepassingen. De curcumawortel heeft een gele kleur en is mild bitter van smaak, met een zeer duidelijk aroma. Het is een van de meest gebruikte ingrediënten in currygerechten, is een vast bestanddeel van kerriepoeder en zorgt voor smaak en kleur.

Meestal wordt geelwortel in zijn gedroogde vorm gebruikt, maar net als gember, kun je het ook als (verse) wortel toepassen. In thee bijvoorbeeld. Gebruik zoveel mogelijk biologische of bio-dynamische kurkuma. Dan hoef je de wortel ook niet te schillen.

wat is kurkuma: het is een natuurlijke gele kleurstof

 

Natuurlijke kleurstof

Gemalen kurkuma is vooral een gele kleurstof om andere kruiden en gerechten te kleuren. Het wordt bijvoorbeeld wel aan rijst toegevoegd om deze een gele kleur te geven, maar je kunt er je pannenkoeken ook een mooie gele kleur van geven. Zoals je hierboven ziet.

Kurkuma kweken

Je kunt dit specerij tegenwoordig in de meeste supermarkten in gedroogde vorm vinden, maar verse kurkumawortels zijn nog niet overal beschikbaar. Zelf kurkuma kweken is echter heel gemakkelijk! En de felgroene Curcuma-bladeren zijn schitterend in een tuin en ze worden daarom ook veel gebruikt in de landschapsarchitectuur.

 

Voor het kurkuma kweken heb je slechts ‘n pot nodig, een (stuk) wortel en een heel zonnig plekje. Plaats eenvoudigweg een stukje van de wortel zo’n 3 tot 5 cm onder de potgrond en geef regelmatig water. Let er wel op dat ze buiten een warme tot hete plaats nodig hebben, het liefst uit weer en wind, pal op het zuiden. Met andere woorden: zo ‘tropisch’ mogelijk. Zorg ook voor genoeg water. Dan zullen ze in 4 tot 6 maanden uitgroeien tot krachtige wortels!

Overig gebruik

Het klink misschien gek, maar wist je al dat je je tanden kunt bleken met deze gele wortel?

 

Je hebt nu antwoord op de vraag ‘wat is kurkuma’. Maar waar gebruik jij kurkuma voor?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *