De speciale rol van de tong binnen de ayurveda

Het belang van mondhygiëne

Iedereen die bekend is met de ayurveda, en die regelmatig ayurvedische producten of ingrediënten online bestelt, heeft hem wel eens voorbij zien komen: de tongschraper. Mondhygiëne, en dan vooral het reinigen van de tong, is namelijk erg belangrijk. Pranayur vertelt er in dit blog meer over, en ook hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw tong helemaal schoon blijft.

Mondhygiëne binnen de ayurveda

Iedereen wordt ‘s ochtends wakker met een dun laagje op de tong. Binnen de ayurveda wordt dit laagje gezien als een verzameling van afvalstoffen (‘ama’). Het is daarom belangrijk om hem elke ochtend te verwijderen. Dit is heel eenvoudig met een tongschraper, die binnen de ayurveda altijd gemaakt wordt van metaal. Als je het echt traditioneel aan wil pakken, dan gebruik je een tongschraper die past bij de dosha die je lichaam domineert. Ben je een kapha type? Dan is je tongschraper gemaakt van koper. Die van pitta is gemaakt van zilver, en die van vata is gemaakt van goud. Echter wordt er over het algemeen voor elke dosha gewoon een roestvrij stalen versie gebruikt.

Wat je tong over je zegt

Je tong kan van alles over je lichamelijke gesteldheid zeggen. Als je hem elke ochtend schoonmaakt, zul je dit ongetwijfeld merken. Is de laag ama wat dikker dan normaal? Dan heb je waarschijnlijk je spijsvertering overbelast. Bij een bleke, droge of gebarsten tong ga je waarschijnlijk niet zorgvuldig met je energiehuishouding om. Rode vlekken of stippen duiden aan dat hete kruiden, alcohol, zuur en zout eten even verminderd moet worden. Een zwelling duidt weer op slijmophopingen. Vermijd bij een dikke tong tussendoortjes en zoetigheid.

Zo maak je je tong goed schoon

Spoel elke ochtend nadat je opgestaan bent je mond even uit met warm water. Houdt de tongschraper vast bij de uiteinden. Schraap er vervolgens 3 tot 4 keer mee over je tong. Dit doe je van achter naar voren, en je behoudt een lichte druk op de schraper. Het is belangrijk om de schraper na elke keer met heet water af te wassen. Het is niet nodig om vaker dan één keer per dag je tong te schrapen. Dan kun je schade aanbrengen aan je tong. Het verstoort dan namelijk de microflora.

Bestel je tongschraper

Kun je je tong niet gewoon met je tandenborstel schoonmaken? Dat is niet verstandig. Van de tandenborstel kun je namelijk veel minder goed de ama verwijderen. Gelukkig bestel je een hoge kwaliteit tongschraper eenvoudig in de webshop van Pranayur. Doe je dat voor 12 uur ‘s middags? Dan heb je hem de volgende dag al binnen! Zo kun je snel zelf werken aan een betere mondhygiëne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *