Een avondroutine ontwikkelen met ayurveda

Vind je ritme

Binnen de ayurveda is het hebben van een bepaalde balans en een ritme heel erg belangrijk. Dan hebben we het niet alleen over een lichamelijke balans, maar ook een balans in je dagelijks leven. Bij een prettig dagelijks ritme horen ook een ochtend- en avondroutine die bij je passen. Over het creëren van een ochtendroutine die bij je past hebben we het eerder gehad. Nu willen we de focus leggen op het ontwikkelen van een avondroutine waar jij je prettig bij voelt.

Een vaste bedtijd

Een vaste tijd waarop je gaat slapen is ontzettend belangrijk voor het ontwikkelen van een goede avondroutine. Helaas is er geen tijdstip dat voor iedereen het beste is. Op welke tijd je het beste kunt gaan slapen, is volledig van jou persoonlijk afhankelijk. Wel raden we je altijd aan om minstens 7 uur per nacht ononderbroken te slapen. Extra tip: kapha types voelen zich het beste tussen 6 en 10 uur ‘s ochtends, pitta types tussen 10 uur en 14 uur, vata types tussen 14 uur en 18 uur. Stem je avondroutine, en hoe laat je gaat slapen, hierop af.

Zet alle schermen uit

Zet minstens 2 uur voordat je gaat slapen alle schermen uit. Dat betekent geen tv of internet meer, en leg ook je mobiele telefoon weg. Deze schermen stralen namelijk blauw licht uit, wat je cortisolniveau laat stijgen. Dit heeft als gevolg dat er minder melatonine aangemaakt wordt, waardoor je lichaam denkt dat het dag is. Dit kan ervoor zorgen dat je moeilijker in slaap kan komen en slechter slaapt. Lees in plaats daarvan lekker een boek. Dat zorgt er ook voor dat je ontspant. En ontspanning helpt je natuurlijk om lekker te slapen.

Yoga en meditatie

Doe in de avond een aantal simpele yoga oefeningen om tot rust te komen. Combineer deze oefeningen met mediteren. Op die manier schakel je je gedachten eigenlijk uit, en ontspan je. Neem de gebeurtenissen van de dag nog even in je hoofd door, en sluit het af. Maak je je ergens zorgen om, of zijn er nog dingen die je niet mag vergeten? Schrijf ze dan op. Op die manier maak je je hoofd helemaal leeg. Je kunt er ook voor kiezen om even een fijne avondwandeling te maken, en alles los te laten.

Kalmerende thee

Thee drinken is een goede toevoeging aan je avondroutine. Het zorgt er namelijk voor dat je lichaam gehydrateerd blijft. Trakteer jezelf na een lange dag op een heerlijk ontspanningsmomentje met een kopje kruidenthee! Wist je dat er speciale theeën zijn voor zowel vata, pitta als kapha types? Op deze manier kun je de thee die je tijdens je avondroutine drinkt dus helemaal afstemmen op je dosha.

Aromatherapie voor het slapen gaan

Onze laatste tip voor het creëren van een goede nachtrust is om in de avond je kamer te vullen met heerlijke geuren. Dit doe je door middel van aromatherapie. Vul een speciale aroma verdamper met een geschikte geur. Dat is nog eens een verwennerij voor je zintuigen!

Een avondroutine die bij je past

Er is geen standaard avondroutine die bij iedereen past. Iedereen heeft namelijk andere manieren om tot rust te komen. Wel zijn er een aantal elementen die je dagelijkse ritme verbeteren en die je dus aan je avondroutine toe kan voegen. Waar je dagelijks ritme ook uit bestaat, de geschikte producten voor een ayurvedische avondroutine vind je in de webshop van Pranayur!

Reacties zijn gesloten.