Na negen maanden wachten is het dan eindelijk zover… je baby is er! Wanneer je (met vallen en opstaan) een nieuw ritme hebt gevonden kun je langzamerhand kijken hoe je Ayurveda kunt toepassen in de dagelijkse verzorging van je kindje.
Eén van de meest gegeven adviezen: een Ayurvedische babymassage.
In dit artikel behandelen wij hoe en waarom je een Ayurvedische babymassage onderdeel kunt maken van je dag.

Wat is een Ayurvedische babymassage?
In het Sanskriet wordt baby massage ‘shishu abhyanga’ genoemd. ‘Shishu’ betekent letterlijk ‘kleine baby’ en ‘abhyanga’ betekent letterlijk ‘insmeren met olie’ of ‘inoliën’. Bij een klassieke Ayurvedische massage (abhyanga) wordt het hele lichaam ingesmeerd met een warme kruidenolie. Bij een Ayurvedische babymassage past men dit toe bij een baby.
Waar is een Ayurvedische babymassage goed voor?
- Een warme oliemassage zorgt voor een verlaging van Vata dosha, waardoor je baby zich beter kan ontspannen en tot rust kan komen.
- Ook voor jou is dit een fijn rustmomentje! Een dagelijks ritueel met je baby zorgt namelijk voor meer ritme en rust in je dag.
- Je babytje iedere dag verwennen met een massage helpt je om een mooie band met je kindje op te bouwen.
Wat heb je nodig voor een Ayurvedische babymassage?
- Ayurvedische babyolie. Voor een Ayurvedische babymassage raden wij de volledig natuurlijke Baby Massage Oil aan. Dit is een massageolie van de AyurWellness lijn van Devi Skincare. Deze milde babyolie heeft een aangename geur van frisse mandarijn en is geschikt voor de tedere babyhuid.
- Oliewarmer. Bij een traditionele Abhyanga hoort een licht verwarmde olie (maximaal 40 °C). Je kunt de olie verwarmen in een oliewarmer (bijvoorbeeld deze authentieke oliewarmer van Pranayur), maar ook gewoon in je flessenwarmer of au bain-marie in een pannetje. Wrijf de olie altijd eerst in je handen om te voelen of het niet te warm is voordat je je baby insmeert.
- Dekentje. Het werkt makkelijker om je babytje op een klein dekentje te leggen tijdens de massage. Zo voorkom je dat er ergens olie op komt waar het niet de bedoeling is!
Waar moet ik op letten bij een babymassage?
- Omgeving. Zorg voor een rustige en opgeruimde omgeving waar er een aangename tot warme temperatuur (ongeveer 24 graden) heerst.
- Tijdstip. Doe de massage bij voorkeur in de ochtend of avond. Een massage dient minimaal 1 uur na het voeden plaats te vinden, zodat de spijsvertering van je kindje niet gestoord wordt.
- Na de massage. Een Ayurvedische babymassage wordt altijd opgevolgd met een lauwwarm badje. Houd hier dus rekening mee in je planning. Kleed je baby vervolgens lekker warm aan. Let erop dat je je baby nooit blootstelt aan kou, wind of tocht.
- Voorzichtig. Omdat je baby nog erg teder is oefen je geen harde druk uit tijdens de massage. Smeer je baby goed in zodat de olie volledig wordt opgenomen. Dit kun je het beste doen met zachte, regelmatige en ritmische bewegingen.
- Contra-indicaties. Is je baby ziekjes? Sla de massage dan over. Dit geldt ook bij diarree, braken of andere onregelmatigheden.
Samen met je baby genieten
We hopen dat je nu een goede basis hebt om je baby te verwennen met een Ayurvedische massage. Om af te sluiten willen we het advies meegeven dat een dagelijks ritueel van abhyanga ook voor de ouders (met name de moeder) aan te raden is – bijvoorbeeld met de Vata Massage Oil van AyurWellness.
Hieronder zetten we nog even de belangrijkste benodigdheden op een rijtje:
- Ayurvedische babyolie van AyurWellness
- Authentieke oliewarmer voor de abhyanga
- Ayurvedische olie voor de ouders – Vata Massage Oil van AyurWellness
Heel veel plezier samen met je kleine kroost en geniet er volop van!