Een ochtendroutine ontwikkelen met ayurveda

Een ochtendroutine ontwikkelen met ayurveda

Ritme en regelmaat staan centraal

Je bent ongetwijfeld bekend met het feit dat ritme en regelmaat binnen de ayurveda centraal staan. Het is dan geen verrassing dat ochtenden, en ochtendroutines, een belangrijke rol spelen binnen de ayurveda. Hoe we in de ochtend beginnen heeft namelijk een grote impact op hoe de rest van de dag verloopt. Helaas is er geen vaste ochtendroutine die voor iedereen werkt. Wat bij jou past, is dus even passen en meten. Wel zijn er een aantal (ayurvedische) tips voor een goede ochtendroutine.

Zorg voor voldoende slaap

De eerste tip die we je mee willen geven is om ervoor te zorgen dat je een goede nachtrust krijgt en genoeg uren slaapt. Wanneer je niet genoeg slaapt, heb je gedurende de dag minder energie. Het vergt misschien wat discipline, maar we denken dat het zeker loont om slaap de prioriteit te geven die het verdient! 

Sta elke dag op dezelfde tijd op

Een goede ochtendroutine vindt elke ochtend op ongeveer hetzelfde tijdstip plaats. Sta daarom elke ochtend even vroeg op. Hoe vroeg? Dat hangt af van je dosha. Een kapha persoon voelt zich bijvoorbeeld het beste tussen 6 en 10 uur ‘s ochtends. Het is dus verstandig om 6 uur op te staan wanneer de kapha dosha de overhand heeft. Word je regelmatig om 3 of 4 uur ‘s ochtends wakker? Als vata persoon is dat helemaal niet vreemd. Tussen 2 en 6 uur ‘s ochtends is het namelijk de ‘vata tijd’. Natuurlijk betekent dit niet dat je midden in de nacht om 2 uur op hoeft te staan, maar het is wel verstandig om rekening te houden met het feit dat je je als vata type in de ochtend waarschijnlijk actiever voelt.

Je tong schrapen

Natuurlijk poets je elke ochtend je tanden, maar bij een ayurvedische ochtendroutine hoort ook zeker het schrapen van je tong met een speciale tongschraper. In de nacht verzamelen bacteriën zich namelijk op je tong, maar met een tongschraper verwijder je ze eenvoudig. Maak dit daarom ook onderdeel van je dagelijkse ochtendroutine.

Eenvoudige yogaoefeningen

Om je lichaam wakker te maken, is het verstandig om een paar simpele yogaoefeningen aan je ochtendroutine toe te voegen. Op het internet zijn er vele video’s te vinden van makkelijke yogaoefeningen voor beginners. Deze zijn perfect om in de ochtend te doen! Na verloop van tijd leer je je lichaam wat beter kennen, en kun je in plaats van de video’s te volgen, je eigen oefeningen doen waarbij jij je het beste voelt.

Begin elke ochtend goed

Ga ook aan de slag met onze tips en ontwikkel je eigen ochtendroutine. Voor je het weet heb je het ritme te pakken, en begin je elke ochtend fris en fruitig. Wil je ook je routine voor de avonden vinden? Lees dan ons blog over het ontwikkelen van je avondroutine. Wanneer je bepaalde producten nodig hebt, zoals de juiste materialen voor je yoga oefeningen, dan neem je een kijkje in de webshop van Pranayur. Hier bestel je eenvoudig al je natuurlijke benodigdheden voor ayurveda!

Reacties zijn gesloten.