Eten voor je ayurveda type: zo doe je dat!

Lekker en gezond: een ayurvedisch dieet

Wil jij wat gezonder gaan leven? Dat begint in veel gevallen met gezond eten. Echter is elk lichaam uniek, en heeft iedereen dus ook behoefte aan andere voedingsmiddelen. Eet daarom volgens je ayurveda type! Wat dit precies inhoudt, en hoe je volgens jouw ayurveda type eet, vertellen wij van Pranayur je graag.

De drie dosha’s

Ayurveda is een eeuwenoude gezondheidsleer uit India die gebaseerd is op de balans tussen de drie zogenaamde dosha’s die zich in je lichaam en geest bevinden: vata, pitta en kapha. Wanneer de dosha’s uit balans zijn, kun je last krijgen van allerlei (lichamelijke) kwaaltjes. Gelukkig zijn er verschillende manieren waardoor je ervoor kunt zorgen dat je dosha’s in balans blijven. Eén van die manieren is door goed te eten, volgens ayurvedische richtlijnen.

Wat is jouw ayurveda type?

De juiste balans tussen de drie dosha’s is niet voor iedereen hetzelfde. Dat maakt ons juist zo uniek. Iedereen heeft een dosha die overheerst. We hebben eerder een handige blog hierover geschreven, zodat je kunt vinden wat jouw ayurveda type is. Om het nog even snel samen te vatten:

  • Pitta: gemiddeld postuur met een normaal uithoudingsvermogen en gemiddelde kracht. Dit type houdt niet van warmte, en kan genieten van koud eten als ijs, rauwkost, en een kopje koffie.
  • Vata: tenger postuur met een droge huid. Dit type kan slecht tegen koffie en houdt juist heel erg van snoep en ander zoet eten.
  • Kapha: stevig tot zwaar gebouwd en bezit over veel lichamelijke kracht. Het kapha type zoekt troost in eten, en houdt van calorierijk voedsel.

Deze ingrediënten passen bij elk ayurveda type

Natuurlijk wil je dan ook weten welk eten het beste past bij jouw ayurveda type:

  • Pitta: kies niet voor te heet of scherp eten, en kies bij voorkeur voor dranken die op kamertemperatuur zijn of een verkoelende werking hebben. Kies voor zoete, bittere en wrange smaken, en vermijd scherp, zuur en zout eten waar mogelijk. Tip: strooi Pitta Balans Kruidenmix over je maaltijd, zodat je de juiste smaken accentueert.
  • Vata: warme gerechten zijn het meest geschikt voor deze dosha. Kies voor eten met vet of olie. Ook warme dranken zijn zeer geschikt voor het vata type. Kies voor zoet, zuur en zout eten, maar vermijd scherpe, bittere en wrange smaken. Ook droge, rauwe en koude gerechten zijn niet ideaal. Tip: strooi Vata Balans Kruidenmix over je maaltijd, zodat je de juiste smaken accentueert.
  • Kapha: is kapha je ayurveda type? Kies dan voor lichte, warme maaltijden en dranken. Scherpe, bittere, wrange, en vetarme voedingsmiddelen zijn ook geschikt. Echter raden we aan om vettig en koud eten en drinken te vermijden. Vooral zoet, zuur en zout eten is niet goed voor het kapha type. Tip: strooi Kapha Balans Kruidenmix over je maaltijd, zodat je de juiste smaken accentueert.

Pranayur vertelt meer

Wil je specifiek advies over je ayurveda type, of wil je online voedingsmiddelen bestellen om je dieet aan te vullen? Dan ben je bij Pranayur aan het juiste adres! Neem ook eens een kijkje in onze webshop. Bij Pranayur vind je alles voor jouw ayurveda type!

Reacties zijn gesloten.