Gebruik deze ayurvedische kruiden in je recepten!

Lekker en gezond koken

Ben je op zoek naar inspiratie om lekker en gezond te koken? Dan ben je bij Pranayur aan het juiste adres! Wij geven je namelijk graag handige tips voor het koken met ayurvedische kruiden. Ayurvedische kruiden worden vooral toegepast in Indiaas eten, maar zijn ook in andere gerechten heerlijk! Wij hebben drie ayurvedische kruiden uitgekozen die echt niet mogen ontbreken in je volgende gerecht, en we vertellen meer over wat deze natuurlijke kruiden voor jou kunnen betekenen.

Kurkuma

Kurkuma is de wortelknol van de geelwortelplant en maakt deel uit van de gemberfamilie. De smaak van kurkuma lijkt daarom op die van gember, maar is iets bitterder. Kurkuma, ook wel bekend als turmeric of geelwortel, wordt ontzettend veel gebruikt in de Indiase keuken. Misschien ken je het wel, want kurkuma is namelijk het heerlijke gele poeder in Indiase curry’s. In veel Indiase gerechten is kurkuma een hoofdbestanddeel. Het wordt in India vooral gebruikt in dal- en groentegerechten. Kurkuma wordt volgens Ayurveda gezien als een heilzame plant en is onder andere goed voor de lever, de bloedsomloop en het zenuwstelsel. Wist je dat de kurkuma een jarenlange geschiedenis heeft van meer dan 4000 jaar? Dat is nog eens lang!

Gember

Gember is een Ayurvedische specerij die niet weg te denken is uit de Indiase keuken. Met gember of gemberpoeder kunt u uw gerechten heerlijk op smaak brengen. De smaak van gember is pittig, enigszins zoet en zeer veelzijdig. Als keukenkruid laat gember zich daarom goed combineren met andere kruiden en specerijen. Gember is vaak een pittig ingrediënt van kerriepoeder, chutneys en sauzen. Met zijn zoete accent is gember ook populair in gebak, koek en als thee. Met gember kun je werkelijk alle kanten op in de keuken. Gember ondersteunt de spijsvertering en de maagfunctie, dus koken met gember is zeker het proberen waard!

Lange peper

Lange peper is familie van zwarte peper. De plant heeft langwerpige vruchtjes die zwartgroen van kleur zijn en een aromatische geur hebben.  Over het algemeen gebruiken wij standaard zwarte peper om onze gerechten een licht pittige smaak te geven. Voor de afwisseling raden we je aan om dit eens af te wisselen met lange peper. De smaak van lange peper lijkt op die van zwarte peper, maar is iets zoeter en frisser. Een leuke variatie in jouw kruidenkastje! Vanwege zijn zoete kwaliteiten is lange peper minder verwarmend dan zwarte peper. Het is daarom vooral geschikt voor Pitta personen. Voor een Pitta persoon is lange peper een ideaal alternatief voor de scherpere zwarte peper. Lange peper ondersteunt (onder meer) de spijsvertering en het immuunsysteem.

Ayurvedische kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen gebruiken in je maaltijd is een eenvoudige manier om dagelijks de juiste ayurvedische kruiden binnen te krijgen. Bij Pranayur kun je terecht voor ayurvedische kruiden en specerijen van biologische kwaliteit. Bestel je vóór 12 uur dan is je bestelling de volgende dag binnen. Ook wordt je bestelling gratis thuisbezorgd als je boven de 20 euro uitkomt.

Reacties zijn gesloten.