Ghee

Ghee of geklaarde boterWat is ghee?

Ghee is de Indiase versie van geklaarde boter. De geklaarde boter kan tot hogere temperaturen verhit worden dan boter en komt oorspronkelijk uit de Ayurvedische keuken. In India en andere Aziatische landen wordt het dagelijks gebruikt in de keuken. Je kunt het net als roomboter gebruiken om in te bakken of braden. Daarnaast kan het bij diverse Ayurvedische gebruiken ingezet worden.

Verschil met boter en geklaarde boter

Bij het maken van ghee wordt boter verwarmd, waardoor het vocht en de melkeiwitten gescheiden worden van het botervet. Boter klaren betekent dat je de boter smelt, waardoor het water verdampt en melkbestanddelen naar de bodem zakken. Omdat bij het maken van de ‘Ayurvedische geklaarde boter’, de boter nóg langer wordt verwarmd, blijft er nog minder water achter. En doordat er minder water in ghee zit, spat het niet.

Hoe maak ik ghee?

Je kunt kant-en-klare Ghee kopen, maar ook gewoon zelf maken.

  1. Verhit daarvoor boter (Tip: minimaal 2 pakjes is het meest efficiënt) zachtjes in een steelpan op de kleinste pit van je fornuis.
  2. De boter smelt en gaat op een gegeven moment borrelen. Daarbij verdampt het water en vormt zich een witte schuimlaag.
  3. Schep deze schuimlaag met een lepel eraf en blijf dit doen tot de vloeistof niet meer borrelt en volledig helder is. Dit is het botervet.
  4. Zeef het botervet nog even door een doek (schone theedoek/zakdoek) om een heel zuivere ghee te krijgen.
  5. Doe het botervet in een glazen pot.
  6. Na het afkoelen krijgt het vet zijn typisch gele kleur.

Schuimlaagje gebruiken

Tijdens het opwarmen van de boter, ontstaat er een schuimlaagje op de boter. Volgens Ayurveda heeft dit schuim positieve kwaliteiten. Daarom kun je het bewaren en bijvoorbeeld tijdens de avondmaaltijd over de rijst heen doen.

2 reacties

  1. Pingback:Tulsi | Heilige basilicum, Ocimum Sanctum of Tulasi

  2. Pingback:Obstipatie of constipatie volgens Ayurveda, en wat je ertegen kunt doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *