Haal alles uit de lente met Ayurveda

Ga fris de lente door

Het is weer volop lente! Binnen de Ayurveda wordt de lente gezien als de koning der seizoenen. Het is het moment om de kapha je lichaam uit te krijgen, en je voor te bereiden op de heerlijke warme zomermaanden. Echter is dit voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan. Kun jij wel wat hulp gebruiken met de kapha uit je lichaam te jagen? Pranayur geeft in dit blog een aantal handige tips om alles uit de lente te halen met behulp van Ayurveda.

De lente in ayurveda

De lente wordt binnen de Ayurveda dus gezien als de koning der seizoenen. Het is de tijd waarin moeder aarde weer ontwaakt. De energie in de natuur neemt toe, wat ervoor zorgt dat de planten en bloemen weer gaan groeien en bloeien. Het is de perfecte tijd om ook je lichaam te laten ontwaken na een lange donkere winter. Dat doet Ayurveda niet met sapkuurtjes, maar er wordt juist gebruik gemaakt van warm, licht verteerbaar eten. Tijdens de lente speelt bij veel mensen de kapha weer op. Dat betekent dat mensen in deze tijd veel last krijgen van verschillende kwaaltjes zoals verkoudheid en allergieën. Gelukkig zijn er genoeg Ayurvedische adviezen waarmee  je een mooie overgang naar de lente kan maken.

Tips voor het verminderen van kapha

Er zijn een aantal manieren om een ophoping van kapha te voorkomen tijdens de lente. Kies bijvoorbeeld minder vaak voor zoet en zout voedsel, aangezien dit de kapha versterkt. Drink ‘s ochtends een glas lauw warm water met wat citroen op een lege maag. Eet bitter en scherp voedsel, en kies ook voor veel groene bladgroenten. In je gerechten kun je ook natuurlijke kruiden en specerijen als gember en zwarte peper gebruiken om je kapha te verminderen. Ten slotte is het verstandig om vlees te vermijden.

Yoga en ademhalingsoefeningen

Niet alleen je eetpatroon is een belangrijke manier om je kapha te verminderen tijdens de lente, maar ook beweging en andere routines spelen een belangrijke rol. Kies er bijvoorbeeld voor om elke ochtend een fijne wandeling te maken voordat je ‘echt’ aan je dag begint. Ook kun je de dag goed beginnen met yoga oefeningen. Denk bijvoorbeeld aan de zonnegroet. Dit soort routines verminderen de kapha in je lichaam, en zorgen ervoor dat jij ook in de lente in balans bent.

Pranayur helpt in de lente met Ayurveda

Heb je wat meer hulp nodig met Ayurveda in de lente? Krijg je bijvoorbeeld niet genoeg natuurlijke kruiden en specerijen binnen en ben je op zoek naar goede voedingssupplementen? Of heb je yogamaterialen nodig? Bij Pranayur ben je aan het juiste adres! Neem gerust eens een kijkje in onze webshop. Bestel voor 12 uur, en je hebt je pakketje morgen al in huis. Ook worden bestellingen boven de 20 euro gratis thuisbezorgd. Met Pranayur en Ayurveda kom jij het voorjaar goed door!

Reacties zijn gesloten.