Hier zie je de drie dosha’s terug in de natuur

Dosha’s in de natuur

Wanneer je denkt aan het begrip ayurveda denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan het lekkere eten met veel kruiden en specerijen, of de rol van yoga in het dagelijks leven. Maar ayurveda, en de drie dosha’s, zijn overal in de natuur terug te vinden! Het vormt namelijk niet alleen de balans in ons lichaam, maar overal in de wereld om ons heen. Niet gek natuurlijk, want het universum bestaat uit de vijf elementen: aarde, water, lucht, vuur, ether. Deze elementen zijn ook de basis van de drie dosha’s. Waar je vata, pitta en kapha in de natuur allemaal tegenkomt? Pranayur vertelt er alles over.

De beweging van vata

In de vata dosha staat beweging centraal. Denk hierbij onder andere aan de bladeren aan de bomen. Die zijn constant in beweging: van groen in de zomer naar geel, oranje en rood in de herfst. Ook de cyclus van bloemen past binnen de vata: van het bloeien tot het verwelken, het is allemaal beweging. De droge koelte van de vata voel je ook bij sterke wind.

In het dierenrijk komt de energie van vata ook regelmatig terug. Wanneer je een eekhoorn snel voorbij ziet rennen, een konijn ziet huppelen of vogels ziet vliegen, zie je allemaal voorbeelden van de beweging van vata.

De transformaties in pitta

Bij de pitta dosha hoort transformatie. Ook dit element is in de natuur alom vertegenwoordigd. Een rups transformeert in een cocon, en vervolgens in een vlinder. Fruit begint als zaadje, transformeert in een bloem, en vervolgens in het fruit dat je kunt eten. De hitte van pitta zie je terug in de warme zonnestralen, en in het zand op het strand. In de nacht hebben we het licht van de maan en de sterren aan de pitta te danken.

De structuur van kapha

Kapha is de dosha van structuur. Het is een zware dosha, net als de bergen. Ook is het hecht verbonden met het element water. Regen, mist en sneeuw horen bij kapha, net als stenen, rotsen en aarde. Algemene kenmerken van kapha zijn dikte, vochtigheid en sloomheid.

Drie dosha’s in balans

Waar ook in de natuur, de drie dosha’s zijn altijd met elkaar in balans. De transformatie van het fruit (pitta) kan niet bestaan zonder regen en aarde (kapha), net als de beweging van de bladeren aan de boom (vata). Het één heeft het ander dus nodig. De balans van de dosha’s is niet alleen belangrijk voor de wereld om ons heen, maar ook voor ons innerlijk. In ons lichaam moeten de drie dosha’s namelijk ook in balans zijn. Wanneer de dosha’s uit balans zijn, kun je dit herstellen met onder andere het juiste eten (met de juiste kruiden en specerijen), genoeg beweging en meditatie.

Alles voor ayurveda

Bij Pranayur vind je alles om jouw balans te herstellen! Je bestelt eenvoudig online. Doe je dit voor 12 uur, dan heb je je bestelling de volgende dag binnen. Bovendien worden bestellingen boven de €20,- gratis thuisbezorgd! Bij Pranayur bestel je alles wat je nodig hebt om de balans tussen je dosha’s te behouden of te herstellen!

Reacties zijn gesloten.