Hoe Ayurveda bijdraagt aan een goede gezondheid

Gezondheid en Ayurveda

Wist je dat Ayurveda je kan helpen met het behouden van een goede gezondheid? In dit blog vertelt Pranayur meer over Ayurveda en zijn rol voor het behouden van een goede gezondheid.

Het lichaam volgens Ayurveda

Ayurveda is een van de oudste leren over gezondheid ter wereld. Deze gezondheidsleer is al duizenden jaren oud en komt oorspronkelijk uit India. Hier is het ontstaan vanuit drie basisprincipes: gezondheid, balans en harmonie. Onze constitutie staat hierbij centraal. Die is onderverdeeld in drie dosha’s: prana, kapha en vitta. Binnen elk mens zijn deze drie dosha’s te vinden. Onder de vata dosha valt bijvoorbeeld een gebalanceerde stofwisseling, de pitta omvat onder meer de spijsvertering, en bij kapha hoort kracht. Hoewel alle drie dosha’s in elke mens te vinden zijn, heeft een bepaalde dosha altijd de overhand. Dat is niet erg, maar het is dan wel belangrijk om naar je dosha te leven. Zo zorg je ervoor dat er toch een balans in je lichaam blijft.

Goed eten staat centraal

Binnen de Ayurveda is goed eten ontzettend belangrijk. Er wordt altijd gebruik gemaakt van natuurlijk ingrediënten, en veel verschillende kruiden. Bij Pranayur kun je niet alleen de natuurlijke ingrediënten krijgen, maar ook Ayurvedische kookboeken waarmee je aan de slag gaat. Voor het eten willen we je de volgende tips meegeven:

  • Eet niet te veel
  • Eet in een rustige omgeving, en focus op het eten: dat betekent zonder te lezen, werken of tv te kijken
  • Probeer altijd op hetzelfde tijdstip te eten
  • Eet niet te snel of te langzaam
  • Blijf als je klaar bent nog even 5 tot 10 minuten rustig zitten
  • Het is het beste als het eten gekookt, warm, lekker en goed verteerbaar is
  • Eet geen opgewarmde maaltijd en gebruik geen ingrediënten die niet meer vers zijn
  • Gebruik genoeg kruiden van verschillende smaken.
  • Het merendeel van het eten moet gekookt zijn. Het lichaam kan het in dat geval beter opnemen. Rauwkost, zoals een salade, dient alleen als bijgerecht gegeten te worden.

Het belang van beweging en balans

Binnen de Ayurveda is beweging en balans ook erg belangrijk. Het is dan ook niet gek dat yoga een belangrijke rol speelt in de Ayurveda. Het behoort tot een goede dagelijkse routine. Yoga heeft twee belangrijke functies. Ten eerste houdt het je lichaam soepel, en zorgt het voor je dagelijkse beweging. Ten tweede is het een goede manier om weer even ‘op te laden’. Gedurende de dag krijgen je lichaam en geest veel prikkels te verwerken. Die worden verwerkt als je slaapt. Maar vaak is dat niet genoeg. Door yoga te combineren met meditatie kom je even helemaal tot rust, en krijgt je lichaam de kans om alle prikkels te verwerken.

Vind alles wat je nodig hebt bij Pranayur

Er zijn dus verschillende manieren waarop Ayurveda een bijdrage levert aan het ondersteunen van de gezondheid. Het is verstandig om het ook in jouw leven toe te passen. Bij Pranayur vind je alles wat je hiervoor nodig hebt in de webshop. Bestel je vóór 12 uur ‘s middags, dan heb je je bestelling de volgende dag al binnen. Ook worden bestellingen boven de €20,- gratis thuisbezorgd. Bij Pranayur kun je terecht voor alles wat je nodig hebt om Ayurveda toe te passen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *