Aloë Vera

Wat is Aloë Vera?

De plant waar het hier allemaal om gaat bestaat in veel variëteiten, maar de belangrijkste is de Aloë Vera Barbadensis. Een volwassen plant, na ongeveer 4 tot 5 jaar, ontwikkelt zich vanuit het midden een lange bloemsteel waaraan gele bloemen bloeien. De plant gedijt het beste op zeer arme grond en in extreem zonnige gebieden. Hoe armer en droger de grond, hoe beter de kwaliteit van de werkzame stoffen in de bladeren.

Als de plant volwassen is, wat 4 tot 5 jaar duurt, worden de buitenste bladeren afgesneden. Deze bladeren zijn dan inmiddels een halve meter lang en wegen ongeveer anderhalve kilo. De bladeren worden direct na het oogsten ontsmet om te voorkomen dat micro-organismen de biologische activiteit van het blad en de kostbare inhoud aan gaat tasten. Na de oogst moet er snel gehandeld worden, want al na 6 uur gaat de kwaliteit achteruit, en na 24 uur is alle werking uit het blad verdwenen. Dit kan nog enigszins tegengehouden worden door goed te koelen, maar dan nog moet de oogst binnen 36 uren volledig verwerkt zijn.

Tijdens dit verwerkingsproces worden er twee bestanddelen uit het blad gehaald:

Aloë Vera Gel wordt gemaakt van het binnenste van de bladeren. Om dit te bereiken worden de bladeren in de lengte doorgesneden waarna het binnenste gel-achtige stof wordt gescheiden van de geoogste bladeren. Deze gel wordt vermalen waarna een waterige substantie met vezels ontstaat. Je zou dit kunnen vergelijken met een kleurloze sinaasappelsap.

Aloë Vera Sap wordt gemaakt door de resterende bladeren van het eerdere proces helemaal fijn te malen en het sap eruit te persen. Nadeel bij dit proces is dat de sterk laxerende bestanddelen ook in het sap terechtkomen. Maar door het sap met behulp van actieve koolstof te filteren, wordt de laxerende werking nagenoeg volledig teniet gedaan.

aloe-vera-juice

Wat zit er eigenlijk in Aloë Vera?

Zoals eerder gezegd, zijn er sinds het jaar 1920 al ruim 3.500 onderzoeken gepubliceerd naar de werkingen van de gel. Tijdens deze onderzoeken zijn ruim 200 werkzame stoffen geïdentificeerd. Het overgrote deel van de stoffen werkt positief voor het lichaam.

De werkzame stoffen in Aloë Vera gaan we niet stuk voor stuk doornemen, maar ze kunnen als volgt gegroepeerd worden:

  • Vitaminen komen in grote hoeveelheden voor in Aloë Vera. De belangrijkste zijn de vitaminen E, C en Bèta Caroteen (voorheen vitamine A).
  • Mineralen zoals zink, koper, calcium, natrium, ijzer, mangaan en kalium
  • Suikers, met name de polysachariden
  • Plantaardige Sterolen
  • Enzymen in de vorm van Proteasen en Lipasen
  • Aminozuren zijn de basiselementen van Proteïne. Van de 22 aminozuren die het menselijk lichaam nodig heeft, zijn er 20 aanwezig in Aloë Vera.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *