Hooikoorts en Ayurveda

Ondersteun je natuurlijke afweersysteem

Het is weer lente! Voor de meeste mensen is dat het moment om lekker naar buiten te gaan en te genieten van de bloemrijke weilanden, groene blaadjes en zoete geuren. Maar als je niet goed tegen pollen kunt, huiver je eerder bij de gedachte aan bloeiende grassen en pollen. Dat levert namelijk allerlei klachten op. In dit artikel vertellen we meer over hooikoorts en Ayurveda.

Pollen allergie

De lente- en zomermaanden, heerlijk weer, alleen voor mensen  die ongemak hebben van pollen en een gevoelige neus niet de meest ideale periode van het jaar. Stuifmeelpollen verspreiden zich in de lucht en kunnen voor veel ongemak zorgen. Deze kunnen zorgen voor o.a. branderige en tranende ogen, een loopneus en niesbuien, maar het kan er ook voor zorgen dat je bepaalde voedingsmiddelen moet laten staan.
Maar liefst 1 op de 6 mensen ervaart ongemak bij stuifmeelpollen. Dat zijn in Nederland ongeveer 2,7 miljoen mensen. Van deze groep mensen worden de slijmvliezen in de neus en ogen geplaagd door pollen. Dit geeft o.a. de volgende verschijnselen:

  • Niesbuien
  • Kriebel in de keel
  • Rode, branderige en tranende ogen
  • Futloosheid

Sommige mensen zijn zo gevoelig voor pollen dat ze er ziek en koortsig van worden. En bij 1 op de 3 mensen leiden klachten zelfs tot bijholteontsteking. Hierdoor voelen veel mensen zich erg moe en prikkelbaar. Eveneens kan het concentratievermogen verminderd worden. Het probleem kwam vroeger vooral in de hooimaand juni voor. Tegenwoordig slaan de pollen van februari tot oktober toe. Dit komt omdat Nederland steeds warmer en vochtiger wordt.

Hooikoorts vanuit Ayurvedisch oogpunt

Ayurveda beschouwt een allergie niet als een ziekte, maar als een fysieke reactie op een lichaamsvreemde stof. Dat je lichaam hier zo heftig op reageert, heeft te maken met een verzwakt spijsverteringsvuur dat het ontstaan van zogeheten ‘ojas’ in de weg staat. Deze ojas ontstaat wanneer we onze voeding zo goed mogelijk verteren. Een gezonde ojas beschermt het lichaam en ondersteunt het afweersysteem. Omdat de ojas niet altijd voldoende aanwezig is, kunnen afvalstoffen zich ophopen, waardoor er blokkades en ontstekingen kunnen ontstaan. Dit kan zich in het geval van hooikoorts uiten in een ophoping van slijm en jeukende ogen.

Het natuurlijk afweersysteem ondersteunen

Om je natuurlijke afweersysteem te ondersteunen, moet je dus volgens de Ayurveda de ‘agni’, oftewel een gezonde spijsverterings- en stofwisselingsenergie, in balans brengen. Om dit te doen moet je zorgen dat je een goed dag- en seizoensritme hebt. Let daarbij op de volgende dingen:

  • Op tijd naar bed en op tijd opstaan
  • Voedingsmiddelen eten van goede kwaliteit
  • Warm, licht ontbijten, lunchen met een warme, voedzame hoofdmaaltijd en vroeg op de avond een licht diner
  • Eet je maaltijden in alle rust

Bovendien kun je met Ayurvedische kruiden je spijsverteringsenergie ook ondersteunen. Om vrijer te ademen kun je bijvoorbeeld stomen met kurkuma. Dit is overigens ook een leuk idee om je huis lekker te laten ruiken naar verfrissende geuren. Probeer bijvoorbeeld eens een Ayurvedische kruidenolie met munt uit! Dat vinden wij echt een aanrader.

Bestel alles wat je nodig hebt in onze webshop!

Je vindt alle benodigdheden voor een gezonde levensstijl in onze webshop. Bestel vóór 12 uur ‘s middags, en je hebt de producten morgen in huis. Bovendien hoef je geen bezorgkosten te betalen wanneer je een bestelling doet van meer dan €20! Bij Pranayur vind je de benodigdheden om je natuurlijke afweersysteem te ondersteunen.

Reacties zijn gesloten.