Huidverzorging in de winter

Tips voor huidverzorging in de winter

In de koude wintermaanden heeft onze huid extra verzorging en bescherming nodig. Koude wind, regen en sneeuw zorgen ervoor dat onze huid in de wintermaanden sneller uitdroogt dan normaal.

huidverzorging-in-winter

Binnen de Ayurveda krijgt de huidverzorging veel aandacht. De huid vormt de gevoelige grens tussen binnen- en buitenwereld. In Ayurveda vormt de huid ook een medium om het lichaam te voeden en te verzorgen via Ayurvedische kruiden, oliën en cosmetica. Huidverzorging kan ook gebeuren door de huid van binnenuit te voeden en ondersteunen met kruidenpreparaten en supplementen.

Onze huid

Wist je dat onze huid uit drie huidlagen bestaat die elk hun eigen functie en samenstelling hebben?

drie lagen huid

1. De opperhuid

De bovenste laag van onze huid heet de opperhuid of epidermis, die wordt gevormd door een hoornlaag. De hoornlaag wordt voortdurend vernieuwd en heeft een beschermende laag die bestaat uit zweet, talg en hoorncellen. Deze zogenoemde zuurmantel beschermt onze huid ook tegen uitdroging.

2. De lederhuid

De tweede huidlaag, de lederhuid of dermis, bestaat onder andere uit onze bloedvaten, zweetklieren en zenuwbanen. De lederhuid zorgt voor elasticiteit en stevigheid van onze huid.

3. Het onderhuidse vetweefsel

De laatste laag is ons onderhuidse vetweefsel. Deze laag bezit cellen die vetstoffen en vocht opslaat. Het onderhuidse vetweefsel of hypodermis vormt een isolatielaag, maar is ook een schokdemper.

Drie interessante feiten over onze huid

1. De huid is het grootste orgaan

De huid bedekt ons hele lichaam en weegt gemiddeld 7 kilo. Hiermee is zij het grootste orgaan van het menselijk lichaam!
Onze huid kent diverse functies en verdient daarom een goede huidverzorging, zeker in de wintermaanden.

2. De dikte van de opperhuid verschilt

Onder onze voetzolen kan de huid wel tot 4 mm dik zijn, dit in tegenstelling tot de gezichtshuid. De opperhuid van ons  gezicht is gemiddeld maar 0,1 mm dik.

3. De kwetsbare babyhuid

De huid van een volwassen persoon meet gemiddeld 2 mm. De babyhuid is daarentegen bij de geboorte maar 0,4 mm dik.

kwetsbare babyhuid

Pranayur huidverzorging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *