Jala Neti – Neusspoelingen met de Neti pot

Een Neti pot – of Neti kannetje – gebruik je voor het zelf uitvoeren van neusspoelingen. Binnen de Ayurveda wordt dit ook wel Jala Neti genoemd. Neti staat voor reiniging van de bovenste luchtwegen, Jala voor water.

Tijdens zo’n neusschoonmaak zuiver je je neus van slijm en stof. Het zout dat aan het water toegevoegd wordt zorgt ervoor dat het water niet voor een vervelend gevoel in de traanbuis zorgt.

Bestel hier jouw Neti kannetje van porselein >>

Je kunt je neus dagelijks spoelen met de Neti pot en zelfs meerdere malen per dag op momenten dat je vrijer wil kunnen ademen door je neus. Het reinigen van de neus is in India onderdeel van de dagelijkse ochtendroutine.

Bestel hier jouw Neti kannetje van porselein >>

Tips voor de neusreiniging met de Neti pot

 • Gebruik water dat dezelfde temperatuur heeft als jouw lichaam, of íets kouder. Water dat te warm of te koud is voelt namelijk niet prettig.
 • Maak het water zo zout als je tranen zijn. Te veel of te weinig zout zorgt ervoor dat de neusreiniging prikt in je ogen, net zoals chloorwater in het zwembad.
 • Gebruik de eerste keer ongeveer 1/8 theelepel op één Neti pot met water. Wanneer deze verhouding niet prettig voelt, probeer dan met iets meer of minder zout, tot de verhouding voor jou prettig voelt.
 • Gebruik alleen niet-gejodeerd zout. Gejodeerd zout (zout met Jodium toegevoegd, zoals JOZO rood en groen keukenzout en bakkerszout) kan irritatie en andere ongemakken veroorzaken. Zeezout en Himalayazout zijn geschikte zouten voor een neusspoeling.
 • Open je mond en adem door je mond voordat je het water door je neus laat lopen.
 • Je wilt slijm en stofdeeltjes uít je neus spoelen. Het water moet dus niet je keel of een andere plek je hoofd in stromen.
 • Duw je neus niet dicht bij het leegsnuiten van je neus, maar blaas de lucht en eventueel meegekomen snot voorzichtig uit je beide neusgaten.
 • Als het water niet door je neus loopt, beweeg je hoofd dan een beetje tot je de juiste houding hebt gevonden waarmee het goed doorstroomt.
 • Smeer na afloop met je pink of wattenstaafje een beetje sesamolie of ghee in beide neusgaten ter bescherming van de huid. Je hebt immers net ook het beschermlaagje weggespoeld.
 • Bij dagelijks gebruik heb je genoeg aan één pot per keer; gebruik de helft van het water in je linker neusgat en de andere helft voor de rechter kant. Gebruik je het om vrijer te kunnen ademen, spoel dan een hele pot door beide neusgaten.

Bestel hier jouw Neti kannetje van porselein >>

Hoe gebruik je een Neti pot?

Gebruik van de Neti pot of het Neti kannetje is eenvoudig en kost je maar een kleine vijf minuten tijd.

Naast een Neti pot heb je een beetje zout, eventueel een lepeltje, een gootsteen of bak om het water op te vangen en een zakdoek nodig. Ook is het verstandig om voor na de spoeling een beetje sesamolie of ghee klaar te zetten, eventueel met een wattenstaafje.

In onderstaande video worden de stappen één voor één benoemd. Hieronder staat het uitgeschreven hoe je een Neti pot gebruikt.

Stappen van de neusreiniging met een Neti kannetje
 1. Vul je Neti kannetje met lauwwarm water en voeg hier één-achtste theelepel zee- of Himalayazout aan toe. Roer tot het zout is opgelost.
 2. Buig voorover en kijk recht naar beneden, de gootsteen in.
 3. Kantel je hoofd zo’n 90 graden naar links, zodat je linkeroor parallel is met de vloer.
 4. Open je mond en adem daar doorheen. Plaats tegelijkertijd het tuitje in je rechter neusgat en giet het water erdoor.
 5. Leeg je neusgaten door het water er voorzichtig uit te blazen.
 6. Herhaal stap 2. t/m 5. met je andere neusgat.
 7. Smeer een beetje olie in je beide neusgaten om de huid te beschermen.

Wanneer kun je beter geen Neti kannetje gebruiken?

Let op: als je chronisch last hebt van je neus en/of luchtwegen, overleg dan eerst met een arts alvorens de Neti pot te gebruiken.

Bestel hier jouw Neti kannetje van porselein >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *