Je immuunsysteem ondersteunen: zo doe je dat!

Je immuunsysteem ondersteunen: zo doe je dat!

Ondersteun je immuunsysteem

Ook in de lente is het ontzettend belangrijk om je immuunsysteem te ondersteunen. Binnen de ayurveda zijn er verschillende technieken om je immuunsysteem extra aandacht te geven. Dit is allemaal gebaseerd op de theorie van de agni: je innerlijk vuur. Pranayur geeft een aantal handige tips om je immuunsysteem te ondersteunen.

Agni: je innerlijk vuur

De basis van het immuunsysteem binnen de ayurveda is dus de agni. Dit is het vuur dat zich in elke mens bevindt. De agni wordt ook wel het spijsverteringsvuur genoemd en is dan ook, vanzelfsprekend, verantwoordelijk voor een goede spijsvertering. Maar ook de vitaliteit en een goede gezondheid zijn gerelateerd aan het levensvuur. Wanneer de agni ontregeld raakt, is dit daarom vaak het begin van lichamelijke klachten. De kunst is dus om je agni in balans te houden. Dat doe je met onze tips.

Volg een ritme

Ritme en regelmaat staan centraal binnen de ayurveda. Het heeft dan ook een groot effect op de agni, en daarmee dus ook je immuunsysteem. Zorg ervoor dat je op vaste tijden opstaat en naar bed gaat. Ook raden we je aan om op vaste tijden te eten. Dit vormt een goede basis voor een dagelijks ritme.

Kies voor kruiden en specerijen

Over eten gesproken, kies wat vaker voor het gebruik van kruiden en specerijen in je recepten. Voedsel met een zure smaak, zoals yoghurt, citroenen en kombucha, heeft vaak een negatief effect op de agni. Het zuur is niet goed voor je levensvuur en je spijsvertering. Gebruik juist wat vaker ingrediënten als gember, kaneel en zwarte peper. Ook pittig voedsel heeft – indien met mate wordt genuttigd – veelal een positief effect op de agni.

Blijf gehydrateerd

Net als goed eten is ook voldoende drinken zeer belangrijk. Zorg ervoor dat je je lichaam genoeg hydrateert. Lauw (kraan)water is altijd een goede optie, maar als je in de gelegenheid bent om het water te koken dan is dat beter. Heb je tijd voor een verwen-momentje? Dan kun je een heerlijk kopje kruidenthee drinken! Bij Pranayur vind je verschillende thee variaties die elk weer geschikt zijn voor een andere dosha.

Rust en meditatie

Stressvolle situaties kunnen invloed hebben op je immuunsysteem. Rust en meditatie zijn dan ook erg belangrijk voor je levensvuur. Er zijn verschillende manieren om tot rust te komen en te mediteren, en iedereen heeft weer een voorkeur voor een andere methode. Zo zijn er mensen die het prettig vinden om te zitten en te mediteren, terwijl anderen juist kiezen voor een fijne wandeling in de natuur. Weer iemand anders beoefent het liefst yoga om tot rust te komen. Welke methode ook bij je past, wij raden het zeker aan om yoga en meditatie toe te voegen aan je dagelijks ritme.

Pranayur helpt je immuunsysteem te ondersteunen

Zoals je ziet zijn er verschillende manieren om je agni, en daarmee ook je immuunsysteem, te ondersteunen. Alles wat je hiervoor nodig hebt, vind je gewoon in de webshop van Pranayur. Kies ook voor onze producten met natuurlijke ingrediënten om je immuunsysteem de ondersteuning te geven die het verdient.

Reacties zijn gesloten.