Late winter en lente: het Kapha-seizoen!

De late winter en lente zijn het seizoen van Kapha-Dosha. In de natuur komt er vocht vrij door het stijgen van de temperatuur. Dit maakt het mogelijk voor plantjes om te groeien. In ons lichaam zie je dit proces ook terug; doordat het warmer wordt, begint opgebouwde Ama (afvalstoffen) te smelten. Wanneer we onze Agni (spijsverteringsvuur) daarbij niet voldoende ondersteunen en ontzien, kunnen we last krijgen van een snotneus of voorjaarsmoeheid.

lente - kapha seizoen

Wat is Kapha-Dosha?

Kapha is één van de drie Dosha´s en bestaat uit aarde en water. Deze Dosha heeft de eigenschappen stabiel, stevig, zwaar, olieachtig, koud en traag. Het zorgt voor het voeden en de opbouw van alles in de natuur, en dus ook van het menselijk lichaam. We kunnen niet zonder, want het is onder andere verantwoordelijk voor structuur en smering van het lichaam en noodzakelijk voor een gezond immuunsysteem.

Lees meer over Kapha >>

Teveel aan Kapha in je lichaam

Toch functioneren we niet goed wanneer we een teveel aan Kapha in ons lichaam hebben. Mensen met een Kapha-constitutie zijn eerder geneigd een onbalans in Kapha-Dosha te krijgen, maar in de late winter en lente neemt bij ieder mens de hoeveelheid Kapha toe. Hierdoor ontstaat er – wanneer je er niet voldoende rekening mee houdt – een onbalans; een teveel aan Kapha.

Een teveel aan Kapha kan zich uiten in de vorm van verkoudheid, voorjaarsmoeheid, lethargie, (milde) depressie en congestie.

Het Engelse woord cough komt van het Sanskriet woord Kapha

Houd je inner-Kapha in balans

In de lente zijn er een paar handige leefstijladviezen die je kunnen helpen om Kapha in balans te houden. Deze tips zorgen ervoor dat jij zo gezond mogelijk de lente doorkomt.

1. Beweeg dagelijks, het liefst buiten zodat je elke dag wordt blootgesteld aan zonlicht

2. Drink de hele dag door slokjes heet water, om zo je spijsvertering op een gemakkelijke manier te ondersteunen en je lichaam te stimuleren om afvalstoffen los te laten.

3. Sta op voor 6 uur ´s ochtends en ga naar bed voor 10 uur ´s avonds. Zo maak je optimaal gebruik van de Kapha-tijden gedurende de dag.

4. Eet veganistisch; vermijd vlees, zuivel en eieren, omdat deze producten zwaar te verteren zijn.

5. Houd jezelf warm en vermijd vochtige ruimtes.

Wat kun je doen tegen verkoudheid?

Ben je toch verkouden geworden? Gelukkig kun je er wat tegen doen! Volgens Ayurveda is verkoudheid een onbalans van Kapha-Dosha; het lichaam maakt als tegenreactie extra slijm aan, wat niet direct verteerd kan worden. Het is daarom belangrijk niet te veel te eten wanneer je last hebt van verkoudheid, en zo je spijsverteringsvuur de kans te geven het overtollige slijm alsnog te verbranden. In onderstaande video legt Coen van der Kroon het precies uit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *