Mindfulness binnen de ayurveda

Aandacht voor jezelf

Bevind jij je weleens in een stressvolle situatie? Heb je soms het gevoel dat alles je te veel wordt? Dan kan mindfulness je misschien helpen. Ook binnen ayurveda speelt mindfulness een belangrijke rol. Maar wat houdt het eigenlijk precies in? In dit blog vertellen wij je meer over mindfulness en de rol binnen de Ayurveda.

Wat is mindfulness?

Mindfulness betekent eigenlijk je helemaal bewust zijn van jezelf, en je huidige ervaringen. Je concentreert je om alles om je heen bewust mee te maken. De manier waarop je ademhaalt. Hoe je kleding je lichaam aanraakt. De geluiden en geuren om je heen. Waar je op het moment aan denkt en mee bezig bent. Je richt je dus op alles binnen in jou, en in de wereld om je heen. Dit is heel wat anders dan je concentreren op een specifiek punt of onderwerp. Mindfulness is eigenlijk een soort kunst om je in het hier en nu te bevinden. Zo leef je nog intenser en bewuster, en kun je beter je aandacht houden bij de taken die je uit moet voeren.

De balans behouden

Binnen de ayurveda speelt mindfulness ook een belangrijke rol. Het is namelijk een manier om je lichaam en ziel in balans te houden. Balans is heel belangrijk binnen de ayurveda. Wanneer de drie dosha’s (vata, pitta en kapha) uit balans zijn, kun je namelijk last krijgen van lichamelijke en mentale klachten. Door middel van yoga, meditatie en mindfulness houd je je lichaam en ziel in balans, en zorg je ervoor dat je helemaal ontspant.

Mindfulness en pranayama

In de ayurveda is er veel aandacht voor ‘pranayama’. Dit zijn speciale ademhalingstechnieken. Het draait dus om bewust ademhalen. Dit is ook heel belangrijk binnen mindfulness. Bewust letten op je ademhaling is rustgevend, vooral in spannende tijden. Er zijn verschillende technieken om bewust adem te halen. Het vergt wat oefening om pranayama onder de knie te krijgen, maar het kan je helpen om evenwichtig te blijven in stresssituaties.

Benodigdheden vind je bij Pranayur

In de webshop van Pranayur vind je alles wat je nodig hebt voor ayurveda en mindfulness. Zo vind je er bijvoorbeeld een yogamat van zeer hoge kwaliteit om heerlijk tot rust te komen. Vandaag voor 12 uur ‘s middags besteld is morgen al in huis, en bestellingen boven de €20,- worden gratis thuisbezorgd. Pranayur biedt je alle tools om op een effectieve manier mindfulness te beoefenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *