Neem, de wonderboom uit de Ayurveda!

Je spreekt Neem uit als [niem], maar deze wonderboom staat ook bekend als Nimba of Azadriachta Indica. Neem is één van de belangrijkste en oudst bekende kruiden uit de Ayurvedische leer. Uit opgravingen blijkt dat Neem in de Indiase deelstaat Sindh al bekend was in de Induscultuur, 3.000 jaar vóór onze jaartelling.

Een neem plant; wat is neem?

De Neem plant

De Neem plant of Neemboom is lid van de Mahoniefamilie en vind je van oorsprong in de warmere gebieden van India en Zuidoost-Azië. Het is een groenblijvende boom die meestal niet hoger dan 3 meter wordt en vooral voorkomt in de wouden van Andhra Pradesh, Tamil Nadu en Karnataka. Tegenwoordig groeit de boom echter ook in West-Afrika, het Caribisch gebied en Zuid- en Centraal-Amerika. Het best groeit de Neem plant op hoogtes rond de 1.000 meter boven zeeniveau, waar niet te veel water kan blijven liggen. De Neemboom houdt niet namelijk niet van natte voeten en te veel regen.

De vruchten van de Neem plant lijken een beetje op olijven. En een tien jaar oude Neemboom levert maar liefst vijftig kilo vruchten op!

Neem plant - de vrucht

Naast de vruchten kun je ook de bladeren, zaden, zaadkernen, schors, stam, bloemen, gom en de Neem olie van de Neem plant gebruiken. De Neemboom wordt geroemd om zijn positieve effecten en wordt in Azië ook gebruikt als schaduwboom.

Neem & Ayurveda

In de Ayurvedische leer is Neem één van de belangrijkste kruiden. Neem is erg bitter en heeft een wrange uitwerking. Daardoor heeft het een verkoelende werking en verlaagt het de pitta en kapha dosha’s.

Door de kenmerken bitter en wrang, verhoogt Neem vata ook lichtelijk. Bij een hoge vata is het daarom verstandig om voorzichtig te zijn met het gebruik van Neem producten.

neem chutney

Waar wordt Neem voor gebruikt?

Van oudsher wordt Neem veel gebruikt in Ayurvedische kruidenpreparaten. Daarnaast wordt het ook gebruikt in diverse verzorgingsproducten, zoals haar shampoo, een haarkam en Neem olie.

Deze producten worden verderop op deze pagina verder toegelicht. 

Ook wordt Neem gebruikt in diverse ceremoniën van religieuze aard. Een zeer veelzijdig kruid dus!

De Neem plant en religieuze ceremoniën

Neem wordt niet alleen voor kruidenpreparaten of bij de persoonlijke verzorging gebruikt; het wordt ook bij diverse religieuze ceremoniën gebruikt:

  • In vele streken van India eet men op nieuwjaarsdag snoepgoed waar Neem bladeren aan toegevoegd zijn. Dit staat symbool voor het idee dat zowel het zoete alsook het bittere in het leven verdragen moet worden.
  • Hindoes baden op nieuwjaarsdag in een aftreksel van Neembladeren om het lichaam en de ziel te reinigen.
  • Tijdens het feest Nandarvo wordt het sap van de Neemboom aan de goden geofferd en later aan dieren en mensen.
  • In een aantal streken van India kauwt men Neembladeren om ze later uit te spugen, ten teken dat men alle zorgen van zich af gooit.

Neem product: Neemolie

Alle delen van de boom kennen hun eigen toepassing, maar het is vooral de olie die de boom zo onmisbaar maakt.

De olie (Neem taila) uit de Neem plant wordt gewonnen uit de pitten en vruchten. De olie wordt verkregen door de pitten en vruchten te persen. Neem vruchten hebben een dunne schil en een bitter zoetige smaak. Maar ook uit de bladeren en zaden en bladeren wordt olie gehaald. Deze olie bevat onder andere zwavel, nimbidine en nimbidol. Het is een dikke, stroperige olie, met een smeltpunt van ca. 23 °C. De kleur van de Neemolie varieert van goudgeel, bruin, groen, tot roodachtig.

Neem olie wordt van oudsher als natuurlijke huidverzorging gebruikt vanwege haar positieve eigenschappen.


Neem olie

Neem haarverzorging

De uitwendige Neem Supreme Haarproducten van Pranayur zijn een natuurlijk alternatief die u kunt opnemen in uw haarverzorging routine.

Neem shampoo en vitaliser

In tegenstelling tot gewone shampoos bevat Neem shampoo 100% natuurlijke ingrediënten. De Neem shampoo is met zorg bereid en verzorgt je haar en hoofdhuid op de juiste wijze. Het bevat dan ook geen Laureth sulfate of andere synthetische ingrediënten die soms een nadelige werking op je haargroei hebben.

Als aanvullend product op de Neem shampoo is er de verzorgende haarlotion Neem Supreme Hair Vitaliser. Ook dit product bevat geen kunstmatige kleur- en geurstoffen, of petrochemische bestanddelen.

Neemkam

De Neemkam wordt gemaakt van hout van de Neem plant. Het bevat tannine, calcium, kalium, ijzerzouten en de stof Nimbidine.

Je haren kammen met een kam van Neemhout zorgt voor een massage van de hoofdhuid en daardoor een betere doorbloeding. Ook bevordert het een zachte en soepele hoofdhuid en haren. In tegenstelling tot een kam van kunststof maakt deze kam je haren niet statisch. Het haar heeft daardoor minder kans op afbreken.

neem plant - producten

Neem capsules

Tot slot Neem Supreme HairPro capsules om uw haarverzorging compleet te maken. Deze Neem capsules bevatten naast Neem (Azadirachta indica), ook een aantal andere kruiden en mineralen.

Meer lezen over de specifieke Neem producten? Bekijk de productinformatie op pranayur.nl >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *