Welk lichaamstype ben jij volgens Ayurveda? Kom erachter en vind het beste gewicht voor jouw lichaam. Vind de balans in jouw lichaam volgens de Ayurvedische basisprincipes. Beweeg en eet op een manier die bij jou past en voel hoe je lekkerder in je vel zit!
Overgewicht – ook emoties en stress spelen een rol
Overgewicht is een steeds vaker voorkomende aandoening in onze hedendaagse maatschappij. In de oude Ayurvedische geschriften werd overgewicht gezien als een zeldzame aandoening, die alleen voorkwam in de groep van rijke mensen die door hun leefstijl van veel eten en weinig bewegen eenvoudigweg te veel vet verzamelden in hun lichaam. In de moderne tijd is overgewicht echter ook te wijten aan andere factoren zoals stress, angst en andere emotionele factoren.
Schoonheidsideaal en diëten
Al sinds het schoonheidsideaal bestaat uit een (zo) slank (mogelijk) figuur, is er iedere paar jaar een ander dieet in de mode. Vaak werken deze diëten een korte periode, maar meestal is men na enige tijd weer terug bij af. Want er wordt niet gekeken naar de dieperliggende oorzaak van het ontstaan van het teveel aan kilo’s, namelijk de té trage of niet goed functionerende werking van de spijsvertering.
Herstellen van een goede spijsvertering en metabolisme
In Ayurveda neemt ons spijsverteringsvuur een centrale plaats in. Wanneer de spijsvertering goed werkt, wordt alle voeding op een juiste manier verteerd. Wanneer het spijsverteringsvuur verstoord raakt en te langzaam gaat werken, ontstaat er een onbalans waarbij overgewicht het gevolg kan zijn. Kruiden en specerijen kunnen daarbij een cruciale rol spelen bij het ondersteunen van een goed brandend spijsverteringsvuur.
Remedies voor een betere spijsvertering
Ayurveda kent tal van remedies om het spijsverteringsvuur te ondersteunen en zo een normaal gewicht te ondersteunen. Een belangrijk kruid in Ayurveda om het spijsverteringsvuur op te wekken is gember. Kruidenmengsels die van oudsher worden ingezet voor het ondersteunen van de spijsvertering zijn onder andere Trikatu en Triphala. En… niet te vergeten: een dieet dat past bij de constitutie, voldoende lichaamsbeweging en een regelmatige leefstijl dragen bij aan een gezond en blijvend gewicht!