Op gewicht blijven met een kapha dieet

Kapha: een dosha uit de Ayurvedische leer

Weet je nog niet wat kapha precies is? De kapha is een dosha uit de Ayurveda. Volgens de Ayurvedische leer wordt ieder mens geboren met een eigen combinatie van drie bio-energetische krachten: kapha, pitta en vata, en vijf natuurlijke elementen: water, aarde, vuur, lucht en ether. Kapha, pitta en vata worden ook wel dosha’s genoemd. Iedere dosha heeft zijn eigen kenmerken, voorkeuren en dus ook een Ayurveda dieet dat goed past bij deze dosha. Wij van Pranayur vertellen je graag meer over het kapha dieet.

Afslanken met een kapha dieet

Heeft de kapha dosha bij jou de overhand? Vanwege de zware aard van een kapha is het eten van de juiste voeding erg belangrijk om tot een goede balans te komen. Een kapha type voelt zich over het algemeen aangetrokken tot koolhydraatrijke voeding. Het stereotype kapha dieet bestaat dan ook uit bijvoorbeeld taart en koekjes. Dit kan zich op den duur manifesteren in overgewicht. Volg bij overmatige aanwezigheid van kapha daarom de richtlijnen van een gezond kapha dieet.

Dieet tips voor kapha dosha

Wij van Pranayur zetten graag onze favoriete Ayurvedische voedingstips voor je op een rij.

  1. Drink in de ochtend een kopje warm water met citroen om het lichaam te reinigen en het metabolisme te ondersteunen.
  2. Gebruik bij het koken veel warme kruiden zoals droge gember, kurkuma en zwarte peper.
  3. Eet vooral magere eiwitten, groenten met weinig zetmeel, granen en koolhydraten
  4. Combineer je voedsel volgens de Ayurvedische richtlijnen (bijv.: geen zuivel-fruit, zuivel-vlees, zuivel-vis combinaties).
  5. Maak na je maaltijd een stevige wandeling om je spijsvertering te ondersteunen

Wat kun je beter niet eten als kapha?

Als kapha zijn er ook een aantal voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden. Denk aan gefrituurd eten, ongezonde oliën en geraffineerde suiker. Tijdens het eten en direct erna kun je liever geen water drinken en het is beter om niet meer te eten na zeven uur ‘s avonds.

Alles wat je nodig hebt vind je bij Pranayur

Wanneer je graag een kapha dieet wil volgen, is het verstandig om je eerst goed in te lezen over de Ayurvedische voedingsrichtlijnen. In de webshop van Pranayur vind je allerlei boeken die je op weg te helpen. Bestel je deze vóór 12 uur ‘s middags? Dan heb je de producten morgen al in huis! Dat geldt overigens ook voor de ingrediënten die je nodig hebt. Twijfel dus niet en bestel al je benodigdheden voor het kapha dieet bij Pranayur!

Reacties zijn gesloten.