Panchakarma: het unieke reinigingsprogramma

Breng je lichaam in balans

Heb je het gevoel dat je lichaam uit balans is? En wil je dat weer eens goed herstellen? Dan is een panchakarma echt iets voor jou! Een panchakarma is een uniek ayurvedisch programma. ‘Pancha’ betekent ‘vijf’, en ‘karma’ betekent ‘handeling’. Het bestaat dus, zoals de naam al aangeeft, uit vijf behandelingen. In dit blog vertelt Pranayur er meer over!

Wat is panchakarma?

Panchakarma is onderdeel van de ayurveda, een eeuwenoude Indiase gezondheidsleer en bestaat uit vijf behandelingen.

De vijf stappen van panchakarma

Panchakarma bestaat dus uit vijf Ayurvedische behandelingen. Hoe de behandelingen precies opgebouwd zijn, is afhankelijk van een aantal factoren. Zo wordt elke behandeling afgestemd op de individuele dosha types, de vier seizoenen en de conditie van lichaam en geest. Over het algemeen worden de vijf behandelingen als volgt ingedeeld, maar hoe ze precies ingevuld worden verschilt dus:

  1. Ayurvedische massage van het hele lichaam
  2. Voorhoofd behandeling
  3. Kruidenstoombad
  4. Ayurvedische klysma
  5. Behandeling van de ogen en de neusslijmvliezen

Leer meer over panchakarma

Helaas is een blog hier op onze site niet genoeg om alle details van panchakarma te bespreken. Wil je er meer over leren? In onze webshop vind je een aantal zeer interessante boeken over het onderwerp. Bestel je die voor 12 uur ‘s middags, dan heb je ze morgen al in huis. Bovendien worden bestellingen boven de €20,- altijd gratis thuisbezorgd. Hierin lees je alles over het reinigen van je lichaam door middel van panchakarma!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *