Start jouw dagelijks ritueel van Abhyanga

Abhyanga is het Sanskriet woord voor een Ayurvedische lichaamsmassage. Tijdens een ‘abhyanga’ kunnen er verschillende kruidenoliën gebruikt worden. Een Ayurvedische massage kan uitgevoerd worden door een Ayurvedisch therapeut, maar je kan ook gemakkelijk thuis een Ayurvedische massage uitvoeren. Wij vertellen je in dit artikel waar een Ayurvedische massage goed voor is en wat je hiervoor nodig hebt!

Waar is een Ayurvedische massage goed voor? 

 1. Een Ayurvedische massage met kruidenolie combineert de weldadigheid van een massage en die van Ayurvedische kruiden. Iedere kruidenolie waarmee er gemasseerd wordt bevat namelijk een breed scala aan kruiden en mineralen. 
 2. Een warme oliemassage zorgt voor een verlaging van Vata dosha (= Vata constitutie), waardoor je beter kan ontspannen en tot rust kan komen. 
 3. Een dagelijkse massage zorgt voor meer ritme en discipline in je dag. Het hoort bij een Ayurvedische dagindeling (‘dinacharya’).

Verschillende Ayurvedische behandelingen met kruidenolie

 1. Lichaamsmassage met kruidenolie
 2. Plaatselijke massage met kruidenolie. 
 3. Hoofdmassage met kruidenolie.
 4. Behandeling via de neus met Ayurvedische neusdruppels (= nasya). 
 5. Behandeling via de oor met Ayurvedische oordruppels

Twijfel je welke olie je het beste kan gebruiken? Raadpleeg jouw Ayurvedisch therapeut voordat je aan de slag gaat! 

Benodigdheden voor een Ayurvedische massage

 • Ayurvedische olie voor het lichaam. Voor een Ayurvedische massage heb je volledig natuurlijke oliën nodig. Dit kan een sesamolie of amandelolie zijn, maar je kunt ook kiezen voor een speciale Ayurvedische kruidenolie (bijv. Maha Narayan Taila)! En voor nog meer verwennerij kies je voor onze luxueuze AyurWellness kruidenoliën van Devi Skincare
 • Ayurvedische olie voor het hoofd. Veelgebruikte Ayurvedische oliën voor het hoofd zijn Bringraj Taila en Brahmi Taila.  
 • Oliewarmer. Bij een traditionele ‘abhyanga’ hoort een licht verwarmde olie (maximaal 40 °C). Je kunt de olie verwarmen in een authentieke Indiase oliewarmer, maar ook au bain-marie in een pannetje. Wrijf de olie eerst in je handen om te voelen of het niet te warm is geworden. 
 • Optioneel: kruidenstempel. Onze kruidenstempels bevatten rozenblaadjes en kruiden zoals rozemarijn, lavendel, tijm en salie. Een bijzondere toevoeging aan jouw massages! Verwarm de kruidenstempel voor gebruik mee in de kruidenolie. 
 • Optioneel: massagehandschoenen. 
 • Optioneel: Ayurvedische ghee of olie voor een voetmassage

Een Ayurvedische voetmassage

Wanneer heb je voor het laatst eens écht aandacht geschonken aan jouw voeten? Onze voeten brengen ons verder in het leven. Ze staan altijd klaar om ons stabiliteit en balans te bieden. Daarom mogen ze best verwend worden! Bijvoorbeeld met een Ayurvedische voetmassage (= ‘padabhyanga’).

Dit kun je gemakkelijk thuis doen met onze Vital Feet Bowl Set. Deze complete set bestaat uit een Ayurvedische massageschaal, een potje Vital Feet Ghee en een katoenen doekje. De Vital Feet Ghee is een speciale kruidenpasta gemaakt van geklaarde boter (ghee) waarin er Triphala verwerkt is. Wat een verwennerij voor je voetjes!

Vind alle benodigdheden op Pranayur

Alle benodigdheden om thuis een Ayurvedische massage te doen vind je natuurlijk in onze Pranayur webwinkel. Neem een kijkje en bestel jouw favoriete kruidenolie en andere massagebenodigdheden vandaag nog!️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *