Stress volgens ayurveda: zo verschilt het per dosha

Hoe reageer jij op stress?

Iedereen zit wel eens in een stressvolle periode. Hoe je daarop reageert, is voor een deel afhankelijk van je ayurveda type, oftewel je dosha. Van een vata, pitta of kapha type reageert een ieder weer anders op stressvolle situaties. Ook de klachten die je ervaart, zowel fysiek als mentaal, kunnen verschillen. Pranayur vertelt waar elk type last van kan krijgen, en geeft tips over wat je bij het ervaren van stress kunt doen.

Kapha type

Het kapha type is over het algemeen het minst gevoelig voor stressvolle situaties. Toch kunnen ook zij zo nu en dan last van hebben van stress. Dan krijgt het kapha type vooral last van depressieve gevoelens, en kunnen ze neigen hun gevoelens weg te eten. Hierbij grijpen ze vaak naar vet eten en zoetigheid. Ook zullen ze het moeilijk hebben met uit bed komen. Lichamelijk krijgt het kapha type bij stresssituaties vaak last van klachten die ook passen bij een verkoudheid.

Vata type

Vata types worden in stressvolle tijden zeer nerveus en angstig. Ze krijgen een groeiend gevoel van onrust. De lichamelijke klachten die ze hierdoor ervaren, hebben vooral te maken met het maag-darmstelsel. Zo krijgen ze bijvoorbeeld last van gasvorming, een opgezette buik en obstipatie. Opvallend is dat een vata type ook last kan krijgen van koude handen en voeten, en het over het algemeen sneller koud krijgt. Dat komt omdat stresssituaties bij een vata type leiden tot verkramping, en een verslechtering van de circulatie. Over het algemeen zijn vata types gevoelig voor stressvolle omstandigheden.

Pitta type

Een pitta type is vaak erg goed bestand tegen stressvolle tijden. Er is heel wat voor nodig om een pitta type uit balans te brengen. Gebeurt dat wel, dan kan het pitta type zeer geïrriteerd raken. Overbelasting kan leiden tot boosheid, en in sommige gevallen zelfs agressiviteit. Ook de pitta persoon krijgt last van lichamelijk klachten. Dit komt vooral voor in de vorm van brandend maagzuur. In tegenstelling tot het vata type krijgt iemand met een pitta constitutie het juist heel warm, waardoor hij last kan krijgen van overmatig zweten.

Wat doe je in stressvolle tijden?

Natuurlijk wil je dan ook weten wat je kunt doen wanneer je in een stresssituatie zit. Hierop is er helaas geen kant en klaar antwoord. De aanpak verschilt namelijk van persoon tot persoon. Er zijn wel een aantal zaken waar een ieder aan kan werken om evenwichtig te blijven in stresssituaties. Zo is het verstandig om dagelijks te mediteren en yoga te beoefenen om je innerlijke balans te houden en tot rust te komen. Ook je dieet heeft invloed op hoe je stressvolle tijden ervaart. In de webshop van Pranayur vind je alles wat je nodig hebt om de balans in je lichaam weer te herstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *