Tips om kerststress te voorkomen en te genieten van de feestdagen

Het jaar zit er weer bijna op en de kerstdagen staan voor de deur. Een paar dagen vrij van werk en tijd voor elkaar en jezelf. Heerlijk! Met deze tips om kerststress te voorkomen, kun je nóg meer van genieten van de feestdagen, van elkaar, van het eten en kun je tijd nemen voor jezelf.

Tips om kerststress te voorkomen

1. Geniet van het samenzijn

Wat kerst vooral zo fijn maakt is de tijd voor elkaar, om samen te kunnen zijn. Gezellig samen eten, een wandeling maken, spelletjes doen, een leuke film kijken. Was het iedere dag maar kerst!

Als kers op de taart kun je elkaar een persoonlijk – doordacht – cadeau geven. Een kookliefhebber geef je die handige tool voor in de keuken, een sportfanaat iets sportiefs en voor iemand die houdt van ontspanning (wie niet?!) stel je bijvoorbeeld een pakketje samen van Ayurvedische thee, massageolie en etherische oliën. Zo laat je zonder woorden zien dat je de ander ziet staan.

Om kerststress te voorkomen doe je er verstandig aan op tijd te gaan winkelen en het liefst overdag op een doordeweekse dag. Mocht dat niet lukken, dan kun je bij ons ook online terecht voor mooie Ayurvedische cadeautjes voor onder de boom.

kerstcadeaus

2. Neem tijd voor jezelf

Naast tijd voor elkaar is het ook belangrijk tijd voor jezelf te nemen. Wees met kerst extra lief voor jezelf. Stel dus ook niet te hoge eisen aan jezelf deze dagen; het hoeft allemaal niet perfect! Daarnaar streven geeft alleen maar stress, en dat is slecht voor je gezondheid.

Wat wel goed voor je gezondheid is, is om in deze dagen ook even je rust te pakken, naast al het genieten van de gezelligheid. Trek je terug met je yogamatje of ga een half uurtje op een rustig plekje zitten mediteren. Je voelt direct dat je batterij weer wat bijgeladen is.

Kun je wel wat assistentie gebruiken op de yogamat? Op yogisan.nl vind je diverse filmpjes van yogahoudingen met bijbehorende uitleg.

3. Voorbereiding is het halve werk en scheelt kerststress

bereid je kerstdiner goed voor om kerststress te voorkomenEen kerstmenu kan de nodige stress opleveren, dus begin vooral op tijd met het samenstellen. Ga er rustig voor zitten en kies uit wat jij en je gasten lekker vinden en wat past bij jouw zin en talent om in de keuken te staan.

Doe vervolgens op tijd je boodschappen. Zo voorkom je dat de ingrediënten van jouw menu uitverkocht zijn.

Kerstdiner ideeën

Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken voor lekkere kerstgerechten? Kijk ook eens in een Ayurvedisch kookboek. Bijvoorbeeld in het boek Ayurvedisch koken voor de Westerse keuken van Amadea Morningstar.

4. Wees lief voor je buik

Rond de feestdagen eten we gemiddeld meer en zwaarder verteerbaar eten dan gedurende de rest van het jaar. Het is daarom verstandig ook je spijsvertering met kerst wat extra aandacht te geven. Je kunt je stofwisseling bijvoorbeeld ondersteunen met Ayurvedische supplementen. En natuurlijk door niet te extreem te eten tijdens het kerstdiner. Scheelt voor het nieuwe jaar meteen weer een aantal bezoekjes aan de sportschool.

Pranayur wenst je liefdevolle kerstdagen en een gezellig Oud & Nieuw!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *