Triphala: drie bijzondere vruchten voor een goede darmwerking

Een van mijn leraren op Ayurveda gebied had het altijd maar weer over Triphala ofwel Trifala. De bekende formule in India, waar iedereen wel iets goeds over te zeggen heeft. Het is de superfood van Ayurveda, zou je kunnen zeggen. Deze leraar had het er zo vaak over, dat wij als leerlingen in zijn klas er een liedje van gemaakt hadden. Eigenlijk meer een deuntje, met als tekst alleen maar: Triphalaaah, Triphala….!!!

trifala

Voor een goede darmfunctie

Je kunt Triphala voor veel dingen gebruiken, maar het is vooral goed om de darmen in optima forma te houden. Het houdt je gezond en vitaal. En het bevat een goede, gebufferde vorm van Vitamine C.

Drie bijzondere vruchten

Triphala bevat Haritaki, Amalaki en Bibhitaki: drie vruchten (Trifala betekent ook ‘drie vruchten’). De vruchten zijn allemaal ongeveer zo groot als een abrikoos en Amalaki lijkt wat op ‘onze’ kruisbes.

Leuk feitje: de medicijn Boeddha wordt vaak afgebeeld met een takje Haritaki in zijn hand.

haritaki takjes

Revitaliserend mengsel

Triphala is een uitmuntende natuurlijke antioxidant en heeft een vetschrapende werking. In poedervorm (Triphala Churna) kan het gemend met andere substanties extra revitaliserend werken.

Deze ‘Rasayana*’ kan het het beste ’s avonds of ’s ochtends ingenomen worden:

  • ½ theelepel Trifala Churna gemengd met 1 theelepel ghee en 1 theelepel honing.

* Een Rasayana is een verjongend Ayurvedisch middel

De smaken in Triphala

Triphala heeft nog een bijzondere werking: het versterkt de zwakke ofwel ondervertegenwoordigde smaken in het lichaam. Trifala zelf heeft 5 van de 6 smaken die in Ayurveda bekend zijn.

Een oud revitaliserend recept

Er zijn meerdere revitalisatie-recepten waarin Trifala terug te vinden is. Een daarvan is gebaseerd op een formule uit de Rig Veda, een van de oudste geschriften uit India, en het is een recept bedoeld om gezond oud te worden:

  • Trifala (de ‘drie vruchten’) 500 mg
  • Yasthimadhu (zoethout) 300 mg
  • Vamsarochan (bamboe) 300 mg
  • Pippali (lange peper) 200 mg
  • Steenzout (zout) 100 mg
  • Loha Bhasma (ijzerpreparaat) 100 mg
  • Vacha (kalmoes) 200 mg

Neem hier twee maal daags ½ theelepel van, met 1 theelepel ghee en 1 theelepel honing.
Verder staat er in de Rig Veda het volgende advies om de formule optimaal te laten werken: vermijd tabak, alcohol en pepers ofwel chillies.

Lees ook meer over ghee (geklaarde boter) >>

Trifala – de moeite waard

Het vruchtenpoeder smaakt een klein beetje wrang, en die smaak vinden we meestal niet zo lekker. Maar de vruchten hebben zo veel te bieden, dat de aanschaf van een potje Triphala poeder voor je huisapotheek meer dan de moeite waard is.

triphala

Triphala producten

Biologische Trifala Churna (poeder) >>

Biologische Triphala Ghee >>

 

Bekijk ook eens deze ‘normale’ biologische Ayurvedische Ghee >>

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *