Tulsi

Wat is Tulsi?

Tulsi or The Holy Basil flower with blurred leaves, Kerala, IndiaTulsi is een eenjarige plant van 30-60 cm hoog en groeit in een struikvorm, van zeeniveau tot een hoogte van 2000 meter. De plant heeft kleine getande bladeren, is helemaal behaard, met een sterke geur en heeft purperen tot rode bloemen.

Kenmerken

De vruchten zijn klein en de zaden geel tot rood. Ze lijken veel op Ocimum Tenuiflorum uit India, maar de plant komt uit Thailand, waar het vooral bij tempels aangeplant wordt. Wel kan het worden gebruikt in Thaise gerechten.

Er zijn twee variëteiten; een met rode bladeren (Krishna Tulsi) en een met groene bladeren (Shri Tulsi of Ocimum sanctum).

De rode basilicum heeft een sterkere geur, komt origineel uit India en groeit overvloedig in Suriname.

Ocimum Sanctum

Tulsi Ocimum sanctum is één van de heiligste planten van het Indische subcontinent. Het kruid speelt dan ook een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de Indiërs. De heilige Basilicum is een plant die tot 1 meter hoog kan worden, met witte of roze bloempjes. Hij behoort tot de Lamiaceae familie en heeft een aangenaam frisse kruidige geur, met een houtige ondertoon die duidelijk anders is dan de geur van de bij ons bekende Basilicum.

Tulasi

Tulsi of Tulasi geldt als de incarnatie van de godin Lakshmi en symboliseert bescherming, gezondheid en vruchtbaarheid. Naast de Lotus is deze plant in iedere tempel aanwezig en ook in bijna iedere tuin is wel een struikje te vinden. De plant beschermt huis en bewoners tegen boze geesten. Zijn reinigende kracht (aura) reikt tot 3,2 km rond de plant.

Tulsi (Tulasi) en Ayurveda

Tulsi wordt in de Ayurveda al duizenden jaren gebruikt voor verschillende behandelingen; het wordt beschouwd als een adaptogeen die verschillende processen in het lichaam balanceert. Door zijn sterke aroma en wrange smaak beschouwt Ayurveda Tulsi als een soort levenselixer en gelooft ze dat het de levensduur bevordert. Traditioneel wordt het in vele vormen ingenomen; als kruidenthee, als droog poeder, als vers blad of gemengd met ghee. De Etherische olie wordt meestal gebruikt voor medicinale doeleinden en in cosmetica van kruiden.

Waar kan ik Tulsi kopen?

Tulsi is in de vorm van Tulsi Churna te koop in de Pranayur webshop. Het helpt je bloed te zuiveren, de darmwand te beschermen, de darmwerking te bevorderen en ook om vrijer te ademen.

2 reacties

  1. Graag zou ik willen weten of jullie Tulsi plant hebben

  2. Heb er best veel groetjes oesha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *