Tulsi

Wat is Tulsi?

Tulsi or The Holy Basil flower with blurred leaves, Kerala, IndiaTulsi is een eenjarige plant van 30-60 cm hoog en groeit in een struikvorm, van zeeniveau tot een hoogte van 2000 meter. De plant heeft kleine getande bladeren, is helemaal behaard, met een sterke geur en heeft purperen tot rode bloemen.

Er zijn twee variëteiten; een met rode bladeren (Krishna Tulsi) en een met groene bladeren (Shri Tulsi of Ocimum sanctum). De rode basilicum heeft een sterkere geur.

Kenmerken

Tulsi (Ocimum sanctum) is één van de heiligste planten van het Indische subcontinent. Het kruid speelt dan ook een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de Indiërs. De heilige Basilicum is een plant die tot 1 meter hoog kan worden, met witte of roze bloempjes. Hij behoort tot de Lamiaceae familie en heeft een aangenaam frisse kruidige geur, met een houtige ondertoon die duidelijk anders is dan de geur van de bij ons bekende Basilicum.

Symboliek

Tulsi of Tulasi wordt beschouwd als de incarnatie van de godin Lakshmi en symboliseert bescherming, gezondheid en vruchtbaarheid. Naast de Lotus is deze plant in iedere tempel aanwezig en ook in bijna iedere tuin is wel een struikje te vinden. De plant zou een huis en diens bewoners beschermen tegen boze geesten. De zuiverende energie (aura) van de plant reikt tot ruim 3 km rond de plant.

Tulsi (Tulasi) en Ayurveda

Tulsi wordt in de Ayurveda al duizenden jaren gebruikt voor verschillende doeleinden. In de Ayurvedische leer is Tulsi een adaptogeen die verschillende processen in het lichaam balanceert. Het heeft een sterke aroma en een wrange smaak. Traditioneel wordt het in vele vormen ingenomen; als kruidenthee, als droog poeder, als vers blad of gemengd met ghee. De etherische olie wordt meestal gebruikt voor als natuurlijk gezondheidsmiddel en in cosmetica van kruiden.

Waar kan ik Tulsi kopen?

Tulsi is in de vorm van Tulsi Churna te koop in de Pranayur webshop. Het ondersteunt de gezondheid op verschillende manieren*:

– tulsi werkt verlichtend ten aanzien van de luchtwegen
– tulsi ondersteunt het hart
– tulsi ondersteunt bij verlies van vitaliteit

*Gezondheidsclaims worden nog beoordeeld in Europese toelatingsprocedure.

2 reacties

  1. Graag zou ik willen weten of jullie Tulsi plant hebben

  2. Heb er best veel groetjes oesha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *