Een smakelijke herfst met deze herfstrecepten

herfstreceptenNu het kouder wordt buiten, krijgen we meer zin om binnen te blijven, gezellig met de kaarsjes aan en met een warm dekentje op de bank. De herfst is dan ook niet voor niets het seizoen om je te verwarmen en te voeden. Omdat de Vata-dosha dit seizoen toeneemt en afbrekende en koude eigenschappen heeft, is het dit seizoen extra belangrijk om jezelf te trakteren op voedzame herfstrecepten. Zo verklein je de kans op typische Vata-klachten, want dáár heeft toch niemand trek in?!

Herfstrecepten

Met deze herfstrecepten voed je jezelf in de ochtend, tussen de middag en bij het avondeten. Smaken deze recepten naar meer? Als afsluiter vind je een tip voor een Ayurvedisch receptenboek.

Maar nu eerst de recepten!

Ontbijt: warme overnight oats

Begin je dag goed met een lekker warm ontbijt van havermout. Omdat je de havermout al een nacht lang hebt geweekt, hoef je het alleen nog maar even op te warmen.

Recept warme overnight oats

Wat heb je nodig voor overnight oats?

– 40 gram havermout
– Een handje vol van je favoriete gedroogde fruit, in stukjes (bijvoorbeeld rozijnen, gedroogde vijg en abrikozen)
– Een handje van je favoriete zaden en noten (bijvoorbeeld pompoenpitten, sesamzaadjes en amandelen)
– Snuf kaneel en kardemom
– Kokend water
– Scheutje plantaardige melk (bijvoorbeeld rijstemelk of amandelmelk)
– 1 tl ghee (geklaarde boter)

Hoe maak je warme overnight oats?

1. Meng bovenstaande droge ingrediënten door elkaar in een steelpannetje.
2. Giet er heet water overheen, totdat alles ruim onder water staat.
3. Doe het deksel op de pan en laat een nacht staan.
4. Voeg een scheutje plantaardige melk en een theelepel ghee toe.
5. Verwarm de oats en roer door om gelijkmatig op te warmen.

herfstrecepten over night oats

Lunch: pompoensoep

Als gezonde lunch kun je denken aan een stevige soep. Als je ‘m helemaal volstopt met groenten, hoef je er bovendien niet eens brood bij te eten. Brood, en dan met name tarwebrood, verhoogt namelijk de Vata-dosha. Wil je toch een bite bij je soep? Kook er dan wat basmatirijst of quinoa bij. Of kook nog wat extra groente, die je er als gekookte stukjes doorheen kunt doen. Maak je soepje af met een handje pompoenpitten. Ziet het er ook nog lekkerder uit.

Recept pompoensoep

Wat heb je nodig voor pompoensoep?

– 1 liter water
– 1 bouilonblokje
– 1 grote pompoen
– 2 el ghee
– 1 tl mosterdzaad
– 1 tl venkelzaad
– 1 tl komijnzaad
– ½ tl ajwainzaadjes
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 2 cm verse gember, geschild
– ½ tl kurkuma
– 1 tl kaneel

Hoe maak je pompoensoep?

1. Breng 1 liter water met een bouillonblokje aan de kook.
2. Snijd ondertussen de pompoen in stukjes en voeg toe aan het kokende water.
3. Snijd ui, knoflook en verse gember fijn.
4. Verhit de ghee in een hapjespan en voeg de zaadjes toe.
5. Wanneer de mosterzaadjes beginnen te springen, voeg je de kurkuma, kaneel en uien toe.
6. Bak deze een paar minuutjes door.
7. Voeg de gember en knoflook toe en bak ook kort mee.
8. Haal de hapjespan van het vuur en voeg het kruidenmengsel toe aan de pompoen.
9. Wanneer de pompoen helemaal gaar is, haal je de pan van het vuur en pureer je de soep met een staafmixer, of hittebestendige blender.
10. Maak eventueel af met gekookte rijst, quinoa of extra groente en een handje pompoenpitten.

recept pompoensoep

Avondeten: andijviestamppot met zoete aardappel

Met de komst van de herfst, kan eindelijk weer de stamppot weer op tafel. Of dacht je dat stamppot niet Ayurveda-proof is?? Niets is minder waar! Je kunt er namelijk prima een twist aan geven, waardoor het echte Ayurvedische Hollandse pot wordt. Vervang de oer-Hollandse pieper bijvoorbeeld door de zoete variant, want dat werkt minder Vata-verhogend. Kan stamppot volgens jou écht niet zonder spekjes of flinke rookworst? Gebruik dan wat extra kruiden, zoals peper of deze kruidenmix, om je spijsvertering een handje te helpen.

Recept andijviestamppot

Wat heb je nodig voor de andijviestamppot?

– 1 krop andijvie
– 2 grote zoete aardappelen
– Snufje zout
– 2 el + 1 el ghee
– 1 tl mosterdzaad
– 1 tl komijnzaad
– 1 rode ui, in stukjes
– Scheutje amandelmelk
– 2 handjes amandelschaafsel

Hoe maak je het?

1. Breng een pan met laagje water aan de kook.
2. Schil de aardappelen en snijd in stukjes.
3. Was de andijvie en snijd in reepjes.
4. Kook de aardappelen en andijvie met een snufje zout.
5. Verwarm ondertussen in een hapjespan de ghee met mosterdzaad en komijnzaad. Als de zaadjes beginnen te springen, voeg je de ui toe en bak mee tot de uien beginnen te verkleuren.
6. Giet de aardappelen/andijvie af en voeg het uienmengsel toe.
7. Stamp tot een stamppot met een stamppotstamper.
8. Zet de pan terug op het vuur, voeg er een scheutje amandelmelk en eetlepel ghee aan toe en warm nog even kort op.
9. Rooster in een schone koekenpan het amandelschaafsel en strooi over de stamppot.

Meer Ayurvedische recepten

Ben je nieuwsgierig naar meer Ayurvedische recepten? Er zijn diverse kookboeken met lekkere recepten, ook aangepast aan de westerse keuken. Zoals bijvoorbeeld het kookboek Ayurvedisch koken voor de westerse keuken van Amadea Morningstar. Focus je in de herfst op Vata-verlagende recepten; deze kun je zien als echte herfstrecepten.

ayurvedisch-koken-voor-de-westerse-keuken

Meer herfsttips

Eerder verscheen er op deze blog het artikel zo ben je helemaal klaar voor het najaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *