Hoe werkt de vergoeding van alternatieve geneeswijzen door zorgverzekeraars?

Alternatieve zorg krijgt van steeds meer mensen de aandacht. Vaker wordt er voor alternatieve hulpverlening en alternatieve geneesmiddelen gekozen. Maar hoe zit het eigenlijk met de vergoeding alternatieve geneeswijzen? 

vergoeding alternatieve geneeswijzen 2017

Wat valt onder alternatieve geneeswijze?

Wat er qua vergoedingen onder alternatieve geneeswijze valt, verschilt per verzekeraar. Het is dus belangrijk om goed de polisvoorwaarden te bestuderen, om er zeker van te zijn dat jouw alternatieve zorg vergoed wordt.

Ayurveda therapie en een Ayurvedisch consult kunnen overigens ook vallen onder het kopje Natuurgeneeskunde of Complementaire geneeswijzen.

Vergoeding alternatieve geneeswijzen

Een alternatieve behandeling, zoals die door een Ayurvedische therapeut, wordt niet automatisch vergoed door de aanvullende zorgverzekering. De voorwaarden en vergoedingen verschillen bovendien sterk per zorgverzekeraar.

  • vergoeding alternatieve geneeswijzen 2017Alternatieve geneeswijzen vallen sowieso buiten de basisverzekering en het eigen risico. Om behandelingen vergoed te krijgen, moet je aanvullend verzekerd zijn.
  • Over het algemeen kun je zeggen dat de behandelend therapeut lid moet zijn van de ANVAG (Algemene Nederlandse Vereniging voor Ayurvedische Geneeskunde), AVIG, BATC, NFPN, NVGN, LVNG, N.W.P., RBNG, VBAG, VNT of VIT (allemaal beroepsverenigingen voor natuurgeneeskunde en natuurgeneeswijzen). En daarbij moet de zorgverzekeraar de specifieke organisatie erkennen als beroepsvereniging.
  • Er zijn ook zorgverzekeraars die als aanvullende voorwaarde stellen dat de therapeut ook een BIG-registratie heeft of is opgenomen in de zorg-gids van de zorgverzekeraar.

Raadpleeg jouw zorgverzekeraar om na te gaan of alternatieve geneeswijzen worden vergoed. Let op: de voorwaarden en bedragen van vergoeding kunnen per jaar verschillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *