Vijf verschillende soorten yoga op een rij: welke past bij jou?

Verschillende soorten yoga

Wil je beginnen met yoga oefeningen en ben je benieuwd naar de verschillende soorten yoga? Prayanur helpt je graag op weg! Yoga is een bezigheid met tegenstellingen. Het werkt ontspannend, maar kan ook als intensief worden ervaren. Het lijkt makkelijk, maar er zitten wel degelijk uitdagingen in. Eén ding is zeker: yoga is voor iedereen. Doordat er veel verschillende vormen van yoga zijn, kan het zo zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom zet Prayanur vijf verschillende soorten yoga voor je op een rij.

1. Hatha yoga

Het doel van deze vorm van yoga is om je ademhaling te leren beheersen. Hatha yoga is een goede manier om de yoga wereld te leren kennen. Hatha is een samenvoeging van ‘zon’ (actie) en ‘maan’ (verinnerlijking). Het is de bedoeling dat je je concentreert op bepaalde punten in je lichaam. Het begin van deze soort yoga staat beschreven in een vijftiende-eeuws document. Daarin staat een complete uiteenzetting van het beheersen van de ademhaling in vier stappen:

    1. Probeer in een rustige, goede houding te komen. Kom in een bewustzijn van het hier en nu
    2. Probeer je lichaam niet te forceren, maar zoek naar natuurlijke en vloeiende bewegingen. Lichamelijk prestatie is onbelangrijk, ervaring staat voorop
    3. Spreid de spanning over je spieren en blijf alert op je ademhaling
    4. Denk na over welke uitwerkingen je houding heeft op je lichaam. Concentreer je op je lichaam. Zorg ervoor dat je houding er één wordt voor lichaam en geest

2. Yin yoga

Yin yoga is gericht op het versterken en versoepelen van gewrichten. De oefeningen doe je op de grond en het is de bedoeling dat je je houdingen zo lang mogelijk volhoudt. Hierbij stimuleer je het verkennen en verleggen van je eigen grenzen. Het doel van Yin yoga is dat je je beter voelt in je eigen lijf. Yin yoga maakt je niet direct sterker, maar wel flexibeler. Ook voor de actieve sporters is deze yoga dus ideaal.

3. Bikram yoga

Bikram yoga doe je in een warme ruimte van boven de 40 graden Celcius. Het is de bedoeling dat je 26 oefeningen doet in anderhalf uur. Door de warmte en het aantal oefeningen noemen we dit vooral een fysieke vorm van yoga. Door de warmte in de ruimte heb je minder kans op blessures en zijn je spieren wat soepeler. Zeker in je rug en in je nek. Bikram yoga is dus zeer geschikt voor mensen met een zittend beroep.

4. Power yoga

Power yoga is een echte sport en wordt dan ook vaak in sportscholen gegeven. Het is ideaal voor mensen die hun conditie willen verbeteren en die een leniger en sterker lichaam willen krijgen. Bij Power yoga gebruik je je spieren telkens op verschillende manieren. Zo gebruik je ook spieren die normaal niet uitgedaagd worden. In deze vorm van yoga is niet de meditatie belangrijk, maar juist de oefeningen. Er wordt dan ook weinig tijd besteed aan spirituele vaardigheden.

5. Yoga nidra

Yoga nidra zorgt voor een verbinding met het bewustzijn in je slaap. Je balanceert tijdens deze yoga op de grens tussen waken en slapen. Niet gek dus dat je deze yoga liggend beoefent. Yoga nidra brengt je in een hele diepe fase van ontspanning. Je wordt er heel rustig van. Het is dan ook de meest kalme vorm van yoga uit het bovengenoemde rijtje. Yoga nidra kan bijdragen aan de verbetering van je slaap en het verminderen van duizeligheid of pijn.

Kies voor de yoga die bij jou past!

Ben jij enthousiast geworden van de verschillende soorten yoga die we hebben uitgelegd? Probeer ze gerust uit! Heb je nog een yoga-mat nodig? Bij Pranayur verkopen we verschillende soorten yogamatten. Vandaag vóór 12 uur besteld, is morgen al in huis! Voor een optimale yogabeleving kun je ook een kijkje nemen in de webshop van Pranayur

Reacties zijn gesloten.