Welk ayurveda type ben jij?

Wat is ayurveda?

Ayurveda is een Indiase gezondheidsleer. Volgens deze overtuigingen wordt ieder mens geboren met een eigen combinatie van drie bio-energetische krachten: kapha, pitta en vata, en vijf natuurlijke elementen: water, aarde, vuur, lucht en ether. Elk ayurveda type wordt ook wel een dosha genoemd. Wanneer de balans tussen al deze onderdelen door onze manier van leven verstoord wordt, dan raken we uit balans. Via onze Pranayur webshop zijn verschillende ayurveda artikelen en accessoires verkrijgbaar om de ayurveda toe te passen op je dagelijks leven en zo (weer) in balans te komen.

De verschillende dosha’s

Dosha is een woord uit het Sanskriet en vertaalt zich letterlijk als ‘dat wat verandert’. Kapha, pitta en vata zijn voortdurend in beweging en daarmee constant aan verandering onderhevig. De meeste mensen hebben van alle drie de dosha’s wel wat in zich in verschillende verhoudingen. Wij van Pranayur beschrijven ze hieronder voor je. In welk van de dosha’s herken jij jezelf het meest?

Kenmerken van het vata-type

Een vata heeft doorgaans een tenger postuur en een droge huid, is nerveus van aard en kan moeilijk stil zitten. Het vata-type is snel van begrip maar vergeet ook weer snel dingen. Raakt snel vermoeid, is perfectionistisch en heeft de neiging om zich snel zorgen te maken. Het vata type kan niet goed tegen koffie en houdt van snoepen van zoet eten.

Kenmerken van het pitta-type

Een pitta heeft over het algemeen een gemiddeld postuur met een gemiddelde lichaamskracht en een normaal uithoudingsvermogen. Dit type houdt niet van warmte en is zeer ondernemend. Het pitta-type is gedreven en enthousiast en houdt zich graag beter met de grote lijnen van een geheel. Een pitta is gek op koud eten zoals ijs en rauwkost en drinkt graag een kopje koffie of iets met alcohol.

Kenmerken van het kapha-type

Een kapha-type is meestal stevig tot zwaar gebouwd, bezit een grote lichamelijke kracht en een fantastisch uithoudingsvermogen. Een kapha ontwaakt langzaam en blijft graag lang in bed liggen. Calorierijke voedingsmiddelen zijn favoriet bij een kapha en deze persoon zoekt ook graag troost door te eten. Hij/zij neemt niet snel informatie op, maar onthoudt de informatie des te beter. De kapha is loyaal, verdraagzaam, hartelijk en vergevingsgezind.

Pranayur helpt je met de juiste producten

Heb jij jezelf herkent in een of meer van deze dosha’s? Dan kun je de ayurveda artikelen gaan gebruiken die passen bij jouw type! Op onze Pranayur website vind je de ayurvedische artikelen die het beste passen bij jou als kaph, vita of vata! Vandaag voor 12 uur besteld, morgen in huis. Ga snel kijken in de webshop van Pranayur voor de fijnste ayurvedische producten!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.