Welk Ayurveda type ben jij?

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is een Indiase gezondheidsleer. Volgens deze leer wordt ieder mens geboren met een eigen combinatie van drie bio-energetische krachten: kapha, pitta en vata, en vijf natuurlijke elementen: water, aarde, vuur, lucht en ether. Elk Ayurveda type wordt ook wel een ‘dosha’ genoemd. Wanneer de balans tussen de dosha’s door onze manier van leven verstoord wordt raken we fysiek en mentaal uit balans.

De verschillende dosha’s

Dosha is een woord uit het Sanskriet en vertaalt zich letterlijk als ‘dat wat verandert’. Kapha, pitta en vata zijn voortdurend in beweging en daarmee constant aan verandering onderhevig. De meeste mensen hebben van alle drie de dosha’s wel wat in zich in verschillende verhoudingen. Wij van Pranayur beschrijven ze hieronder voor je. In welke van de dosha’s herken jij jezelf het meest?

Kenmerken van het vata-type

Een vata heeft doorgaans een tenger postuur en een droge huid, is nerveus van aard en kan moeilijk stil zitten. Het vata-type is snel van begrip maar vergeet ook weer snel dingen. Hij of zij raakt snel vermoeid, is perfectionistisch en heeft de neiging om zich snel zorgen te maken. Het vata type kan niet goed tegen koffie en houdt van snoepen en van zoet eten.

Kenmerken van het pitta-type

Een pitta heeft over het algemeen een gemiddeld postuur met een gemiddelde lichaamskracht en een normaal uithoudingsvermogen. Dit type houdt niet van warmte en is zeer ondernemend. Het pitta-type is gedreven en enthousiast. Hij of zij houdt zich graag bezig met de grote lijnen van een geheel. Een pitta is gek op koud eten (denk aan ijs en rauwkost) en drinkt graag een kopje koffie.

Kenmerken van het kapha-type

Een kapha-type is meestal stevig tot zwaar gebouwd, bezit een grote lichamelijke kracht en heeft een fantastisch uithoudingsvermogen. Een kapha ontwaakt langzaam en blijft graag lang in bed liggen. Calorierijke voedingsmiddelen zijn favoriet bij een kapha en deze persoon zoekt ook graag troost door te eten. Hij of zij neemt niet snel informatie op, maar onthoudt de informatie des te beter. De kapha is loyaal, verdraagzaam, hartelijk en vergevingsgezind.

Pranayur helpt je met de juiste producten

Heb jij jezelf herkend in één of meer van deze dosha’s? Dan kun je de Ayurveda artikelen gaan gebruiken die passen bij jouw type! Op onze Pranayur website vind je de Ayurvedische artikelen die het beste passen bij jou als kapha, pitta of vata! Vandaag vóór 12 uur besteld, morgen in huis. Ga snel kijken in de webshop van Pranayur voor de fijnste Ayurvedische producten!

Reacties zijn gesloten.