Een mooie huid in de zomer met Ayurveda!

De zon is heerlijk, maar werkt helaas ook huidverouderend en kan zorgen voor huiduitslag. Benieuwd hoe je ook in de zomer kan werken aan een mooie stralende huid? Lees snel verder!

zomer huid

Zon en huid(uitslag)

De zon geeft energie en een goed gevoel, hoe kan het dan dat het ook zo slécht voor je huid kan zijn? Nou, dat zit zo: zonnestralen breken collageen en elastine af in de huid, waardoor het verouderingsproces en het proces van rimpelvorming versneld worden. Daarnaast zorgen de kwaliteiten van de zon (heet, scherp en penetrerend) voor een toename van Pitta Dosha, die volgens Ayurveda sterk verbonden is met de huid. Een onbalans in Pitta Dosha kan zich onder meer uiten als huiduitslag of een ander probleem aan de huid, zoals eczeem, acne en (steen)puisten.

Ontstaan huiduitslag

Huiduitslag is volgens Ayurveda meestal het gevolg van een verhoogde Pitta Dosha. Pitta neemt bij iedereen toe in de zomer en gedurende de dag tussen tien en twee uur. Ook voeding en leefstijl hebben invloed. Zo verhogen zure, scherpe en zoute voeding Pitta Dosha, net als verhittende activiteiten dat doen.

Huiduitslag is een manier van ons lichaam om kenbaar te maken dat er iets uit balans is. Het is daarom belangrijk dit signaal serieus te nemen en te onderzoeken waar de onbalans vandaan komt. Hieronder lees je hoe je om een makkelijke en natuurlijke manier kan werken aan een beter balans in je leven.

zomer huidverzorging tegen huiduitslag

Tips voor een mooie huid in de zomer

1. Zorg dat je NIET verbrandt!

Huidveroudering treedt het snelst op wanneer je huid verbrandt. Vermijd daarom de zon tijdens het middaguur, smeer je in met een goede zonnebrandolie/-crème en zoek de schaduw op wanneer je buiten bent. Volgens Ayurveda zijn Sesamolie en Neemolie ook goede zonwerende middelen. Maar let wel op: deze producten hebben een lagere SPF (sun protection factor) dan zonnebrandcrèmes.

Je kunt je huid extra beschermen door kleding met lange mouwen en pijpen aan te trekken. Bescherm je gezichtshuid door het dragen van een hoed of pet met klep.

2. Koel af

Heb je een flinke portie vitamine Z opgedaan? Zorg er dan voor dat je ook weer goed afkoelt. Dit kan bijvoorbeeld door een heerlijk koel bad te nemen. Voeg een paar druppels lavendel-, sandelhout- of rozenolie toe aan je badwater voor een extra verkoelend effect.

Is je huid toch verbrand? Wrijf dan zachtjes wat komkommer, karnemelk, Aloë Vera of koude kamillethee op je verbrande huid. Deze producten werken verkoelend en trekken als het ware het teveel aan hitte uit je huid.

Toe aan een beetje extra verkoeling in de zomer? Drink dan wat Aloë Vera sap. De verkoelende eigenschappen van Aloë Vera zorgen voor een verlaging van de Pitta dosha.

3. Masseer je huid

Trakteer je huid regelmatig op een milde, verkoelende massage, met kokosolie of een speciale Pitta massage olie.

4. Drink veel water

Een simpel trucje om je huid gaaf te houden:  veel water drinken. Altijd.

Wil je eens wat anders dan gewoon water? Kies voor een kruidenthee! Maak bijvoorbeeld je eigen verkoelende thee met komijn-, koriander- en venkelzaadjes, of kies voor een kant-en-klare thee om Pitta te verkoelen.

Pas op met alcohol en koffie: deze dranken zijn verhittend en verhogen daarmee de kans op een Pitta onbalans in de huid.

5. Voed je huid van binnenuit

In de zomer kun je beter geen pittige, zure en zoute producten eten. Deze smaken brengen Pitta Dosha namelijk uit balans. Je kunt liever kiezen voor voeding met de smaken zoet, bitter en wrang (samentrekkend). Dit is vooral belangrijk wanneer je snel last hebt van huiduitslag of andere huidkwaaltjes.

Voorkom een te droge huid door niet te veel salades en andere rauwe voeding te eten. Rauwe voeding bevat veel lucht en is lastiger te verteren, waardoor Vata Dosha toe kan nemen. Wanneer je wel iets rauws eet, kun je het gemakkelijker verteerbaar maken door het met een beetje olie en azijn te besprenkelen. Maar pas hierbij wel op dat je er niet teveel overheen doet; dit verhoogt Pitta weer…!

Meer tips

Staat jouw tip er niet tussen? Laat het ons weten in een reactie onder de blog!

Of bekijk ook onze zomertips om je hoofd koel te houden deze zomer >>

3 reacties

  1. Is er ook een Ayurveda therapeut in zuid Limburg ?

  2. Pingback:Wat is Hypoallergeen nou eigenlijk? Lees het op Pranayur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *