Zuinig op je spieren

Ons hele lichaam zit vol met spieren, zelfs in onze ogen en huid. In totaal telt ons lijf er maar liefst 600! Om onze gezondheid op peil te houden is training en goede verzorging erg belangrijk.

Spieren menselijk lichaam

Spieren trainen en verzorgen

Spieren en daarbij ook onze gewrichten zijn voortdurend in beweging. Ze trainen en beweging is belangrijk, maar kan natuurlijk ook leiden tot moeheid en slijtage. In Nederland sporten we veel, vooral wandelen en fietsen zijn populair. Trainen kan een zware belasting zijn, waardoor ophoping van afvalstoffen in de spieren ontstaat. Ook kunnen er scheurtjes en knopen in ontstaan.

Vier interessante spier-feiten

•    De kleinste spier
De stapedius is de kleinste spier in het menselijk lichaam. Dit spiertje zit in je oor en zorgt ervoor dat onze oren beschermd worden tegen harde geluiden.

•    De meest actieve spier
Wetenschappers denken dat de spieren in ons oog zo’n 100.000 keer per dag bewegen, voornamelijk tijdens onze slaap. Daarmee zijn onze oogspieren de meest actieve spieren.

•    De sterkste spier
De musculus masseter, oftwel de kaakspier, is de sterkste spier in het menselijk lichaam.

•    De belangrijkste spier
Ook ons hart is een spier, misschien wel de belangrijkste. Als ons hart klopt, dan trekt hij zich samen om het bloed door het hele lichaam te pompen.

Spieren en Ayurveda

Pranayur draagt middels kruiden, preparaten en supplementen bij aan meer levensenergie of Prana voor onze lichaamsweefsels. Wil je je lichaam en spieren op een Ayurvedische manier verzorgen en ontspannen? Dat kan bijvoorbeeld met een ontspanningsmassage, waarbij je gebruikmaakt van een (bij voorkeur warme) Ayurvedische olie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *